Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011

Το χαλινάρι της Μέρκελ τραβούν οι Τούρκοι!

Ενοχλημένος ο Νταβούτογλου από τις δηλώσεις Μέρκελ

«Ιστορική γκάφα» χαρακτήρισε τις δηλώσεις ο Εγκεμέν Μπαγίς

βλέπε Μέρκελ στην Κύπρο
Έπειτα από τον Τούρκο πρωθυπουργό και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, φάνηκε ενοχλημένος από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στην Κύπρο, η οποία επέκρινε τη στάση της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού. «Αν η κ. Μέρκελ άκουγε αμφότερες τις πλευρές, ενδεχομένως δεν θα έκανε τέτοιες μονομερείς δηλώσεις», είπε ο Α. Νταβούτογλου.
Ο Νταβούτογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Τετάρτη στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Αλ Φαϊσάλ, ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ. "Είναι σημαντικές οι απόψεις και η στάση της Γερμανίας. Διότι πάντα σκεφτόμασταν ότι η Γερμανία μπορεί να συμβάλει θετικά στο θέμα αυτό. Ωστόσο οι τελευταίες δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήταν για μας απογοήτευση. Εάν η κ. Μέρκελ θα καταβάλει προσπάθεια υπέρ της ειρήνης στο Κυπριακό, πράγμα το οποίο υποστηρίζουμε, θα πρέπει πρωτίστως να τηρήσει αντικειμενική στάση απέναντι στις πλευρές".

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι "δεν ταιριάζει σ’ έναν σημαντικό ηγέτη μιας ισχυρής χώρας όπως η Γερμανία, σ’ έναν φίλο της Τουρκίας, η απομάκρυνση από τη δικαιοσύνη σε βαθμό που να αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο αυτοί που είπαν ναι στην ειρήνη και καταβάλουν ανάλογη προσπάθεια και αυτοί που είπαν όχι" και πρόσθεσε: "Όλες οι θετικές πρωτοβουλίες τα τελευταία δύο χρόνια προήλθαν από την τουρκική πλευρά. Η κ. Μέρκελ εάν είχε ακούσει αμφότερες τις πλευρές, ενδεχομένως δεν θα έκανε τέτοια μονομερή δήλωση. Εμπιστευόμαστε την ίδια και την ηγεσία της και ελπίζω πως στο άμεσο μέλλον θα ακούσει και την τουρκοκυπριακή πλευρά και θα τηρήσει πιο δίκαιη και αντικειμενική στάση. Εμείς πιστεύουμε ότι η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει ακούγοντας αμφότερες τις πλευρές".
Εν τω μεταξύ, στις αντιδράσεις για την άποψη της Μέρκελ προστέθηκε κι εκείνη του Εγκεμέν Μπαγίς, αρμόδιου για θέματα ΕΕ, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Μέρκελ "ιστορική γκάφα". Συγκεκριμένα είπε: "Η ίδια η κ. Μέρκελ, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός μας, είχε χαρακτηρίσει λάθος την ένταξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ, ενώ την ημέρα που η ΕΕ είχε λάβει τη σχετική απόφαση, την ίδια άποψη είχε εκφράσει και ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αλλά η κ. Μέρκελ, προκειμένου να φανεί συμπαθής στους Ελληνοκύπριους, έκανε στην Κύπρο ένα ιστορικό λάθος, μία ιστορική γκάφα».
Χθες Τρίτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Κατάρ είχε δηλώσει ότι "η κ. Μέρκελ φαίνεται πως νομίζει ότι το Κυπριακό είναι μία διαδικασία που εξελίσσεται επί της δικής της μόνο πρωθυπουργίας. Δεν γνωρίζει το παρελθόν του Κυπριακού. Εάν είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον πρώην ηγέτη του κόμματος της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αντιλαμβανόταν ποιοι είναι οι υπαίτιοι του προβλήματος".

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε γίνει το 2004 στο Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό: "Στη συνάντηση εκείνη ο κ. Ανάν παραδέχθηκε ότι εμείς τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και μας είπε ότι ο ίδιος δεν θα μετάσχει. Εγώ τον παρακάλεσα και του είπα ελάτε και θα δείτε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ένα βήμα μπροστά από τους Ελληνοκυπρίους. Εκεί προσθέσαμε στην ορολογία κάτι καινούργιο. Είπαμε να λύσουμε το θέμα με αρχή win-win. Στο Μπούργκεντστοκ η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφάσισε να αποχωρήσει και τότε ο κ. Ανάν ρώτησε τη γνώμη μου και του είπα, σας είχα δώσει έναν λόγο στο Νταβός. Σας είπα θα είμαστε ένα βήμα μπροστά. Άδικα εργαζόμασταν εδώ και τρεις μέρες; πρέπει να τελειώνουμε. Ο κ. Ανάν είπε στον κ. Καραμανλή ότι πρέπει να μπουν οι υπογραφές, πράγμα που συνέβη εκείνη τη μέρα. Υπογράψαμε ένα κείμενο το οποίο ανέφερε ότι τα ίδια δικαιώματα θα απολαμβάνει και οι Βόρεια Κύπρος μετά την αποδοχή του σχεδίου Ανάν. Τι ήταν αυτό; Το δημοψήφισμα. Σε αυτό η Βόρεια Κύπρος είπε ναι και η Νότια Κύπρος όχι. Η ΕΕ δέχθηκε στην ΕΕ τους Ελληνοκύπριους που είχαν πει όχι στο σχέδιο Ανάν και τιμώρησε τους Τουρκοκύπριους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου