Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Η κυβέρνηση αλλάζει το νόμο περί ευθύνης υπουργών

της Εύας Καραμανώλη


Το νέο νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο ισχύον νόμος περί ευθύνης υπουργών παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαρης Καστανίδης.

Όπως επισημαίνεται στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι η εξάλειψη διακρίσεων υπέρ των υπουργών οι οποίοι ενέχονται σε αξιόποινες πράξεις.
Συμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου καταργείται η πενταετής παραγραφή που ισχύει σήμερα για αδικήματα που έχουν τελεστεί από πολιτικά πρόσωπα. Εφεξής θα ισχύει το χρονικό όριο της παραγραφής που προβλέπεται από τον ποινικό κώδικα.
Επίσης το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων σε πολιτικά πρόσωπα, ενώ θα είναι δυνατή και η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων με εντολή της επιτροπής της Βουλής που θα διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση.
Περαιτέρω προβλέπεται η δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου πριν από την σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Το συμβούλιο θα αποτελείται από έναν αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών και θα έχει ως έργο να προβεί στην αξιολόγηση των στοιχείων και να γνωμοδοτήσει εάν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού.
Τελος, προβλέπεται η δέσμευση καθε είδους λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προιόντων μετα την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού ή υφυπουργού με απόφαση του ανακριτή, εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη.

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/623335/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου