Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Αθήνα - Κωνσταντινούπολη


Από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη και στην Ισπανία με όχημα γυναικείες φωνές και αφετηρία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Σ' ένα διάλογο με την παράδοση, την ιστορία και σύγχρονα ακούσματα και μελωδίες, που ξεπερνούν και καταργούν τα σύνορα. Πρόκειται για τα μουσικά ταξίδια που θα προτείνουν στο κοινό πρώτα η Ευανθία Ρεμπούτσικα με την Ντιλέκ Κοτς στις 5 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η Ισπανίδα ντίβα και μούσα του σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, Λουθ Καζάλ, στις 20 Μαρτίου.
Σε μια παράσταση με τίτλο «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» και μέσω Θεσσαλονίκης η Ευανθία Ρεμπούτσικα προσκαλεί το κοινό σε μια ξενάγηση στην Πόλη. Με τις νότες από το βιολί της θα ζωγραφίσει αγαπημένες και νοσταλγημένες εικόνες της Πόλης και του Βοσπόρου, ενώ θα θυμηθεί τις μυρωδιές, τα χρώματα και τις γεύσεις που την οδήγησαν στο σάουντρακ της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα». Θα παίξει, όμως, και τις μουσικές που έντυσαν τις βραβευμένες τουρκικές ταινίες «Babam ve Oglum» και «Ulak», αλλά και ορχηστρικά από «Το Αστέρι κι η Ευχή», «Μικρές Ιστορίες» και «Μεγάλοι Ελληνες». Η ίδια εξάλλου εξηγεί ότι «μ' αυτήν τη συναυλία θέλω να αισθανθώ τους ακροατές να έρχονται κοντά μου, να μου χαϊδεύουν τον ώμο, όπως κάνει στις συναυλίες το βιολί μου. Και να ταξιδέψουμε μαζί για την αγαπημένη μου Κωνσταντινούπολη... να ξεχαστούμε». Και θα τη βοηθήσουν σ' αυτό εκτός από την Ντιλέκ Κοτς και οι μουσικοί Αντρέας Συμβουλόπουλος (πιάνο), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Σωκράτης Συνόπουλος (πολίτικη λύρα), Παντελής Στόικος (καβάλ), Πλούταρχος Ρεμπούτσικας (τσέλο), Φέρκους Κάρι (κοντραμπάσο), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα) και Γιώργος Κοντογιάννης (κιθάρα, μαντολίνο και μπουζούκι).
Πάθος και φως
Αν ξεχωρίσατε την πληθωρική φωνή της στα «Un Ano de Amor» και «Piensa en mi» απ’ τα «Ψηλά Τακούνια» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, τότε θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και ζωντανά τη Λουθ Καζάλ σε ακόμα μια εμφάνισή της στην πόλη, στις 20 Μαρτίου. Η «Φωτεινή» Καζάλ -«φως» σημαίνει το μικρό της όνομα στα ισπανικά- είναι μια ερμηνεύτρια που δοκιμάζει και πειραματίζεται με τζαζ, ποπ, ροκ, μέχρι και φλαμένκο ήχους, σε μια διαρκή αναζήτηση για το πάθος και τη ζωντάνια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η γοητευτική Λουθ Καζάλ έρχεται από τη Βόρεια Ισπανία, μια περιοχή με πολλές κέλτικες επιρροές -που συναντάμε παντού στη μουσική της- ενώ ταυτόχρονα φέρνει τη μεσογειακή αύρα στα τραγούδια της και το πάθος του φλαμένκο. Και όλα αυτά στα ισπανικά. Στο πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει -με κεντρικό άξονα πάντα το πάθος- θα παρουσιάσει παλιές και νεότερες επιτυχίες της από τα 24 άλμπουμ της με τα εκατομμύρια πωλήσεις, αλλά και κομμάτια από το άλμπουμ της «Vida Toxica» και το τελευταίο της άλμπουμ «La pasion». Επιπλέον, στην εμφάνισή της αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την ακούσει να ερμηνεύει κλασικά και δημοφιλή μπολερό, τάνγκο και φλαμένκο άλλων καλλιτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου