Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Στη φυλακή αντιπολιτευόμενος πολιτικός στη Ρωσία

Ο Μπόρις Νεμτσόφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερών.
Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης (1997-1998) Μπόρις Νεμτσόφ που συνελήφθη στη διάρκεια διαδήλωσης στις 31 Δεκεμβρίου στη Μόσχα, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση 15 ημερών για «ανυπακοή στις δυνάμεις ασφαλείας», ανακοίνωσε σήμερα η Όλγα Σορίνα εκπρόσωπος του κινήματός του, Solidarnost.
«Ο Νεμτσόφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερών. Κρίθηκε ένοχος διοικητικής παράβασης», είπε η εκπρόσωπος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
«Είναι απόλυτη ντροπή», τόνισε ο Νεμτσόφ στο τέλος της δίκης του, σε δηλώσεις του στον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό Ηχώ της Μόσχας.
Ο 51 ετών επικριτής του Κρεμλίνου είχε τεθεί υπό στενή παρακολούθηση την Παρασκευή ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης, που συναθροίζεται στις 31 κάθε μήνα διεκδικώντας το σεβασμό του άρθρου 31 του ρωσικού Συντάγματος το οποίο εγγυάται την ελευθερία της συνάθροισης.
Είναι ο τρίτος εξέχων πολιτικός της αντιπολίτευσης που θα φυλακιστεί ύστερα από μια γρήγορη δικαστική διαδικασία, μετά τη βίαιη διάλυση από την αστυνομία των διαδηλώσεων πριν από δύο ημέρες κατά τις οποίες έγιναν σχεδόν 120 συλλήψεις, 68 στη Μόσχα και 50 στην Αγία Πετρούπολη.
Είχε προηγηθεί στις 31 Δεκεμβρίου η σύλληψη του εθνικιστή ηγέτη κόμματος της αντιπολίτευσης και συγγραφέα 'Εντουαρντ Λιμόνοφ, στο σπίτι του ενώ ετοιμαζόταν να πάει στη διαδήλωση. Ο Λιμόνοφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερών για «διατάραξη της δημόσιας τάξης».
Ο Κονσταντίν Κοσιάκιν, επίσης αντιπολιτευόμενος πολιτικός, καταδικάστηκε νωρίτερα σήμερα σε φυλάκιση 10 ημερών μετά τη σύλληψή του στις 31 Δεκεμβρίου.
Αργά απόψε η εκπρόσωπος 'Ολγα Σορίνα ανακοίνωσε ότι ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος του Solidarnost, ο Ιλία Γιάτσιν, που είχε συλληφθεί στις 31 Δεκεμβρίου, καταδικάστηκε για «ανυπακοή στις δυνάμεις της τάξεις» σε φυλάκιση πέντε ημερών.http://www.kathimerini.gr/
 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου