Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Εμπόριο ανθρώπων με αεροταξί

Τα πλοκάμια διεθνούς κυκλώματος, η δράση του οποίου μπορεί να επεκτείνεται μέχρι και σε εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, αναζητούν οι ελληνικές διωκτικές αρχές μετά τη σύλληψη 15 αφγανών μεταναστών, μελών τριών οικογενειών, που ήταν έτοιμοι να επιβιβαστούν σε δύο ιδιωτικά αεροσκάφη στην Καβάλα και να πετάξουν για την Ιταλία
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Μέχρι χθες εξυφαίνονταν απλώς σενάρια, αφού ούτε οι διωκτικές αρχές σε Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία είχαν ταυτοποιήσει όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.
Οι 15 αφγανοί μετανάστες, μεταξύ τους και οκτώ ανήλικα παιδιά, εντοπίστηκαν στην αίθουσα των αναχωρήσεων του αεροδρομίου Καβάλας την ώρα που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε δύο ιδιωτικά αεροσκάφη με προορισμό τη Γένοβα της Ιταλίας. Τους συνόδευε μία 19χρονη Μαροκινή, η οποία υποστήριξε ότι είναι εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου στο Μιλάνο που είχε κανονίσει τις δύο πτήσεις. Ήταν αυτή που τους είχε προμηθεύσει με ταξιδιωτικές κάρτες με δανέζικα ονόματα, ενώ οι Αφγανοί είχαν πλαστές ταυτότητες με τα ίδια στοιχεία. Η παρατήρηση ενός πιλότου στάθηκε αρκετή για να κινητοποιηθούν οι αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου.

Οι... μελαψοί Δανοί
Στην κατάσταση επιβίβασης είδε δανέζικα ονόματα, αλλά οι... Δανοί ήταν όλοι τους μελαχρινοί, γεγονός που προκάλεσε υποψίες.
Από την έρευνα που ξεκίνησε διαπιστώθηκε πως οι Αφγανοί είχαν δακτυλοσκοπηθεί από τις αστυνομικές αρχές της Ορεστιάδας πριν από τρεις μήνες, όταν πέρασαν παράνομα τη μεθόριο στο ύψος του Διδυμοτείχου, και στη συνέχεια μετέβησαν στην Αθήνα. Οι ίδιοι υποστήριξαν πως αγόρασαν τις πλαστές ταυτότητες αντί 1.000 ευρώ την καθεμιά από την Αθήνα και στη συνέχεια συνάντησαν την 19χρονη, η οποία έφτασε πριν από μία εβδομάδα στην ελληνική πρωτεύουσα μαζί με άλλα δύο άτομα που αναζητούνται.
Οι Αφγανοί μετέβησαν στην Καβάλα από την Αθήνα με τέσσερα ταξί, πληρώνοντας 700 ευρώ το καθένα, και, όπως είπαν, κάθε οικογένεια θα πλήρωνε 1.000 ευρώ για την πτήση στην Ιταλία.

Ο βρετανός που πλήρωσε τα 44.000 ευρώ
Η αποκάλυψη όμως ότι το ταξίδι είχε προπληρωθεί από Βρετανό που χρέωσε την πιστωτική του κάρτα με το ποσό των 44.000 ευρώ για τα δύο αεροσκάφη (17.000 το 9θέσιο και 27.000 το 14θέσιο), έβαλε σε υποψίες τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καβάλας, οι οποίοι διερευνούν την υπόθεση.
“Ποιος θα πλήρωνε τα υπόλοιπα χρήματα; Το ταξίδι ήταν πολύ ακριβό και οι μετανάστες έδωσαν μόλις 4.000 ευρώ για τις πτήσεις”, διερωτήθηκε αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Αυτή η διαφορά ενέτεινε το μυστήριο γύρω από το ταξίδι των 15 Αφγανών στην Ιταλία. Οι αστυνομικοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο πίσω απ’ αυτούς που κατέβαλαν τα χρήματα να βρίσκεται κύκλωμα που αγοράζει ανθρώπινα όργανα ή που διακινεί παιδιά στην Ευρώπη. Η απάντηση αναμενόταν να προκύψει χθες από την αλληλογραφία με τις αρμόδιες αρχές της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Δεν υπήρχε τουριστικό γραφείο
Οι Ιταλοί απάντησαν πως στο Μιλάνο δεν είναι δυνατό να εντοπίσουν τουριστικό γραφείο με τέτοια επωνυμία, παρότι βρήκαν στα αρχεία τους την ταυτότητα της 19χρονης Μαροκινής που έχει άδεια παραμονής στη γειτονική χώρα. Από την πλευρά τους οι Βρετανοί απάντησαν πως ο άνθρωπος ο οποίος χρέωσε τα ναύλα του ταξιδιού στην κάρτα του, είναι υπαρκτό πρόσωπο, χωρίς όμως να διενεργήσουν περαιτέρω έρευνα. “Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει πως οι συγκεκριμένες οικογένειες είναι πραγματικά οικογένειες; Είμαστε βέβαιοι πως τα παιδιά είναι δικά τους; Μπορεί να προκύψει αυτό από συγκεκριμένα στοιχεία;” διερωτήθηκαν αστυνομικοί. Το σύστημα καταγραφής των μεταναστών στον Έβρο και συγκεκριμένα στο κέντρο υποδοχής στο Φυλάκιο δεν διασφαλίζει την ορθότητα των στοιχείων των συλληφθέντων αλλοδαπών για παράνομη είσοδο, καθώς καταγράφονται ονοματεπώνυμα που οι ίδιοι δηλώνουν και δεν είναι δυνατόν να ταυτοποιηθούν.

Τα πλοκάμια του κυκλώματος
“Τα πλοκάμια αυτού του κυκλώματος δείχνουν ότι είναι απλωμένα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης για να δυσχεραίνουν τις έρευνες σε περιπτώσεις συλλήψεων”, παρατήρησε ανώτερος αστυνομικός της ΕΛΑΣ που είναι ενήμερος για την εξέλιξη της υπόθεσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Αθήνα και την Κέρκυρα, αφού είναι ελλήνων ιδιοκτητών, και απλώς ναυλώθηκαν, το ταξιδιωτικό γραφείο εμφανίζεται να έχει έδρα το Μιλάνο της Ιταλίας, αλλά οι πτήσεις με προορισμό τη Γένοβα και οι κρατήσεις έγιναν από τη Μεγάλη Βρετανία. Αυτό που θεωρείται απίθανο σενάριο είναι οι μετανάστες να είπαν ψέματα για τα χρήματα που έδωσαν και να έχουν οι ίδιοι την οικονομική άνεση να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο. “Αν είχαν τόσα χρήματα, για ποιον λόγο ήρθαν πεζοί από τον Έβρο, μπορούσαν να πάρουν αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη”, απαντούσαν όσοι απέρριπταν εξ αρχής το συγκεκριμένο σενάριο.
  • Η Οδύσσεια των Αφγανών
  • Πριν από 3 μήνες πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος του Διδυμοτείχου
  • Έφτασαν στην Αθήνα όπου προμηθεύτηκαν πλαστές ταυτότητες
  • Από την Αθήνα ταξίδεψαν στην Καβάλα με ταξί
  • Ο στόχος τους ήταν να επιβιβαστούν σε δύο ιδιωτικά αεροσκάφη, με προορισμό τη Γένοβα της Ιταλίας
  • Τα 44.000 ευρώ που ήταν το ναύλο για τα αεροπλάνα είχαν πληρωθεί από Βρετανό


Χίλιοι δυο τρόποι

Από τις μπαγαζιέρες των λεωφορείων και τα πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων στα ασθενοφόρα και τώρα στα... αεροταξί. Δεκάδες τρόπους σκαρφίζονται οι λαθροδιακινητές μεταναστών, προκειμένου να μεταφέρουν στον τελικό προορισμό τους αλλοδαπούς που εισέρχονται από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Συνήθως οι μετανάστες στοιβάζονται κατά δεκάδες σε καρότσες φορτηγών και καλύπτονται από διάφορα εμπορεύματα, για να μη γίνουν αντιληπτοί σε ελέγχους. Οι διακινητές δεν διστάζουν να τους βάλουν ακόμη και σε κρύπτες που κατασκευάζονται στη βάση κάτω από τις καρότσες φορτηγών, αναγκάζοντάς τους μάλιστα να φορούν πάνες, για να μη χρειαστεί να βγουν για τις προσωπικές τους ανάγκες. Εχει παρατηρηθεί περίπτωση μεταφοράς με ασθενοφόρο που είχε κλαπεί, μέχρι και με φορτηγό ψυγείο που μετέφερε γάλατα, με κίνδυνο οι αλλοδαποί να χάσουν τη ζωή τους από το ψύχος.
“Η περίπτωση της χρήσης των αεροταξί ως τρόπος μεταφοράς δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν”, τόνισαν αστυνομικοί των συνόρων. Ωστόσο δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο τέτοιες πτήσεις να έχουν επαναληφθεί από περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, όπου οι έλεγχοι είναι λιγότερο χαλαροί, ειδικά στις πτήσεις τσάρτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου