Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Η Αθήνα εκπέμπει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το Παρίσι και το Πεκίνο!


Η Αθήνα παράγει, σε σχέση με τον πληθυσμό της, περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Πεκίνο και σχεδόν όσα η Νέα Υόρκη, με συνέπεια η ελληνική πρωτεύουσα να έχει αναλογικά μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κλιματική αλλαγή! Γενικότερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED), οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα λιγότερους ρύπους ανά κεφαλή σε σχέση με πόλεις μικρότερου μεγέθους, όπως το Ρότερνταμ ή το Ντένβερ,.
Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Environment and Urbanization», συνέκριναν στοιχεία από 100 πόλεις 33 χωρών. Οι πόλεις του πλανήτη φιλοξενούν περίπου τους μισούς κατοίκους της Γης, αλλά είναι συνολικά υπεύθυνες κατά 71% για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 76% έως το 2030.
Όμως, δεν είναι απαραίτητα οι πιο μεγάλες μεγαλουπόλεις αυτές που ρυπαίνουν περισσότερο, αν μη τι άλλο επειδή σε αυτές οι πολίτες χρησιμοποιούν περισσότερο τα λιγότερα ρυπογόνα μαζικά μέσα μεταφοράς, ενώ στις μεσαίες και μικρότερες πόλεις οι κάτοικοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους.
Κάπως έτσι, οι εκπομπές αερίων ρύπων ανά κεφαλή στο πιο αραιοκατοικημένο Ντένβερ των ΗΠΑ είναι σχεδόν διπλάσιες των εκπομπών της πιο πυκνοκατοικημένης Νέας Υόρκης. Ενώ, από την άλλη, στα προάστια του Τορόντο, όπου τα σπίτια απέχουν πολύ από τα εμπορικά κέντρα και τις άλλες δραστηριότητες, με συνέπεια οι κάτοικοι να παίρνουν το όχημά τους με το παραμικρό, οι εκπομπές αερίων ρύπων είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με τις περιοχές στο κέντρο της πόλης όπου υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες και τα σπίτια είναι κοντά το ένα στο άλλο, καθώς επίσης κοντά σε μαγαζιά. Γι αυτό, η έρευνα συνιστά αλλαγές στην χωροταξία των πόλεων και στις συνήθειες ζωής των πολιτών, ώστε να «απεξαρτηθούν» από το αυτοκίνητό τους.
Σύμφωνα με την μελέτη, όσο μεγαλύτερη είναι η εξάρτηση μια πόλης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρισμού, με την παρουσία των σχετικών εργοστασίων κοντά σε μεγάλες πόλεις, τόσο επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα των τελευταίων (κλασσική περίπτωση αποτελούν οι κινεζικές πόλεις).
Συγκρίνοντας εξάλλου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με το ΑΕΠ, οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση, για παράδειγμα, ότι μια ολλανδική πόλη, το Ρότερνταμ, εξαιτίας των δεσμών της με την ναυτιλία και τη βαριά βιομηχανία, έχει ιδιαίτερα κακή επίδοση (29,9 τόνοι έναντι 12,67 για την Ολλανδία ως χώρα). Ανάλογη επιβάρυνση υπάρχει στις πόλεις που φιλοξενούν μεγάλα και πολυσύχναστα αεροδρόμια. Η έρευνα συμπέρανε επίσης ότι οι φτωχότερες πόλεις της Ασίας, της Αφρικής και της Ν. Αμερικής εκπέμπουν λιγότερους αέριους ρύπους ανά κεφαλή σε σχέση με τις πλουσιότερες πόλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου