Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης: Λυπούμαστε, κλείσαμε!

Με κλειστές τις πόρτες βρήκε η νέα χρονιά το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και έτσι θα παραμείνει και τις επόμενες μέρες -πλην της περιοδικής έκθεσης του εικαστικού καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Ξενάκη- λόγω έλλειψης του έκτακτου προσωπικού! Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο «σίριαλ» -κατά το παρελθόν είχε «πρωταγωνιστή» και το Μουσείο του Λευκού Πύργου, το οποίο υπάγεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού- που ταλαιπωρεί το κοινό, αλλά και τις διοικήσεις των μουσείων.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Δημήτρης Ναλπάντης, μιλώντας στον «Α» αναφέρθηκε στους λόγους που κρατούν κλειστό το Μουσείο: «Στο τέλος της χρονιάς έληξαν οι συμβάσεις των έκτακτων υπαλλήλων και είμαστε εν αναμονή της υπογραφής των νέων συμβάσεων για την πρόσληψη του εποχικού προσωπικού. Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Εμάς μας ζητήθηκε να στείλουμε τον αριθμό των ατόμων που μας χρειάζονται για να λειτουργήσουμε και ο οποίος μέχρι και τέλη Μαρτίου -οπότε και θα ισχύει το χειμερινό ωράριο- ανέρχεται σε 33 άτομα. Από κει και πέρα και καθώς θα ξεκινήσει το θερινό ωράριο θα χρειάζονται περισσότερα άτομα».
Επαναλαμβανόμενο φαινόμενο
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό. Πρόκειται για μια κατάσταση επαναλαμβανόμενη, αφού το ίδιο σκηνικό της μη λειτουργίας για τους ίδιους λόγους είχε επαναληφθεί και πέρυσι, στις αρχές Ιανουαρίου, καθώς και τον Ιανουάριο του 2009, αλλά τότε στο Μουσείο του Λευκού Πύργου που υπάγεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι εν αναμονή της πρόσληψης των έκτακτων υπαλλήλων θα λειτουργεί η έκθεση του Μουσείου του Λευκού Πύργου, αλλά και η περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού του εικαστικού Κωνσταντίνου Ξενάκη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2011 και φιλοξενείται στην πτέρυγα των περιοδικών εκθέσεων -το κοινό δε θα έχει πρόσβαση στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, καλλιτέχνης της ελληνικής διασποράς, ξεχώρισε για το βασισμένο σε έννοιες και σύμβολα ιδιαίτερο εικαστικό λόγο του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο έργα του καλλιτέχνη στην τρίτη αίθουσα του Μουσείου, «Από τα Ηλύσια Πεδία στο χριστιανικό Παράδεισο», με θέμα τα κοιμητήρια της παλαιοχριστιανικής εποχής. Τα δύο έργα δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα και την ευκαιρία για συγκρίσεις σε εικαστικό ή νοητικό επίπεδο με τα αρχαία εκθέματα και ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν για θέματα ζωής, όπως ο θάνατος.

ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=7&artid=73862

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου