Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγή σελίδας μετά 24 χρόνια

Συγκίνηση, αμηχανία αλλά και ευφορία για την αλλαγή σελίδας στο δήμο μετά 24 χρόνια επικράτησαν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, η οποία έγινε το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο φουαγιέ του νέου δημαρχιακού μεγάρου παρουσία εκατοντάδων Θεσσαλονικέων. Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της νέας δημοτικής αρχής.

Του Νίκου Ηλιάδη


Ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος προσήλθε στο χώρο δέκα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης της τελετής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελένη και τον απερχόμενο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρη Καπετανόπουλο. Αφού αντάλλαξε ευχές και χειραψίες με δεκάδες πολίτες, που είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο χώρο, μετέβη υπό τους ήχους της δημοτικής μπάντας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της εκδήλωσης, όπου τον περίμενε ο διάδοχός του Γιάννης Μπουτάρης. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος συνέστησε τον προκάτοχό του στους στενούς συγγενείς του, με τους οποίους ο κ. Παπαγεωργόπουλος και η σύζυγός του αντάλλαξαν ευχές. Ακολούθως και αναμένοντας την άφιξη του μητροπολίτη Άνθιμου οι δύο άντρες έκαναν τις τελευταίες συνεννοήσεις για το τελετουργικό.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους Θεσσαλονικείς που τον εμπιστεύτηκαν για έντεκα ολόκληρα χρόνια αλλά και τους συνεργάτες του που τον στήριξαν στην ολοκλήρωση του έργου του, καθώς και τους 4.500 εργαζόμενους του δήμου. «Πάλεψα όσο μπορούσα, κατέθεσα την ψυχή μου, για να είμαι χρήσιμος», είπε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Ακολούθως παρέδωσε στον κ. Μπουτάρη το διάσημο (το περιδέραιο που φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις επίσημες εκδηλώσεις), καθώς και τα κλειδιά του παλιού και του νέου δημαρχείου και του γραφείου δημάρχου, με την ευχή «να συνεχίσει τον αγώνα για το καλό της Θεσσαλονίκης».

Ο 61ος

Ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος είναι ο 61ος δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1869, οπότε ιδρύθηκε η δημαρχία της πόλης, και ο 38ος από την απελευθέρωση, τόνισε ότι «για τη νίκη στις εκλογές συνετέλεσε και η στήριξη που είχαμε από πολλές πολιτικές δυνάμεις, αλλά εμείς δεν ανήκουμε σε κόμματα, ανήκουμε στην πόλη».

Επανέλαβε ότι κατά τον πρώτο χρόνο της δημαρχίας του δεν θα γίνουν έργα αλλά μόνον κάποιες ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων. Υπενθύμισε ότι ήταν αντίθετος στην κατασκευή του νέου δημαρχείου, «το έχουμε όμως κι αυτό το οφείλουμε στον Παπαγεωργόπουλο», τόνισε και υποσχέθηκε πως «το δημαρχείο θα γίνει η καρδιά της πόλης, το πιο ζωντανό κομμάτι της». Με αφορμή το κυκλοφοριακό χάος που επικράτησε στο κέντρο της πόλης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εξαιτίας των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας οπαδών του Ηρακλή αλλά και «της κακής συνήθειας των Θεσσαλονικέων», όπως είπε, να κατεβαίνουν στο κέντρο με το αυτοκίνητο, επισήμανε ότι «πρέπει να συμμαζευτούμε και τα χάδια που χαλάρωσαν την κοινωνική συνείδηση των πολιτών πρέπει να σταματήσουν». Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κοπή της βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε ο μητροπολίτης Άνθιμος. Το πρώτο κομμάτι, «που είναι του Χριστού», όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, το έδωσε στο μητροπολίτη. Τα υπόλοιπα κομμάτια τα ονομάτισε για «τον πολίτη της Θεσσαλονίκης», «τον ξένο της Θεσσαλονίκης» και ακολούθησαν ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο ίδιος, ο κ. Καπετανόπουλος, ο οποίος έτυχε το φλουρί, ο κ. Αβραμόπουλος, οι δήμαρχοι των άλλων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης κ.ο.κ.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ στην τελετή παρέστησαν οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριώτης και Σπύρος Βούγιας, ο βουλευτής Θωμάς Ρομπόπουλος και ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, ενώ απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, όπως και ο Κώστας Γκιουλέκας. Παρόντες και οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Σωτήρης Κούβελας κ.ά.

«Όλοι μαζί» στις δημαιρεσίες

Σε κλίμα συναίνεσης πραγματοποιήθηκαν οι χθεσινές δημαιρεσίες στο δήμο Θεσσαλονίκης. Με τις θετικές ψήφους σχεδόν του συνόλου των παρατάξεων, πλην της προσκείμενης στο ΚΚΕ «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξελέγη το νέο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, ενώ με απόλυτη ομοφωνία αναδείχθηκαν οι δύο νευραλγικές επιτροπές, η Οικονομική και η Ποιότητας Ζωής.

Νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εξελέγη ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, εκ των συνιδρυτών της «Πρωτοβουλίας». Αντιπρόεδρος ο πρώην αντιδήμαρχος Χάρης Αηδονόπουλος από την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα, ενώ από την ελάσσονα αντιπολίτευση γραμματέας αναδείχθηκε η Ελένη Τζιούτζια, δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Στέλιου Παπαθεμελή. Και οι τρεις εξελέγησαν με 44 ψήφους υπέρ και δύο λευκά, των Σωτήρη Ζαριανόπουλου και Μιχάλη Κωνσταντινίδη της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Εξηγώντας τη στάση της παράταξής του (μη συμμετοχή στο προεδρείο και λευκή ψήφο) ο κ. Ζαριανόπουλος δήλωσε πως «ο ρόλος των υπολοίπων μελών του προεδρείου πλην του προέδρου είναι καθαρά διακοσμητικός».

Υπήρξαν και τρεις απόντες. Από πλευράς «Πρωτοβουλίας» η Σοφία Ασλανίδου, που απουσίαζε για επαγγελματικούς λόγους, και ο Γιώργος Δημαρέλος, που λείπει στο εξωτερικό, με επιστολή τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον κ. Αβραμόπουλο. Απούσα από τις ψηφοφορίες για την εκλογή των μελών του προεδρείου ήταν και η Ανθή Σαλαγκούδη της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία προσήλθε με καθυστέρηση 45 λεπτών και ψήφισε μόνον για την ανάδειξη των μελών των δύο επιτροπών.

Μιλώντας προς το Σώμα αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ευχή το πνεύμα συναίνεσης κατά τη χθεσινή ψηφοφορία να επικρατήσει και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του δημοτικού συμβουλίου «μαζί με την αναγκαία σύνεση», όπως είπε, «για να βοηθήσουμε όλοι να γίνει πράξη η ‘άλλη Θεσσαλονίκη’». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στα μείζονα και τα σημαντικά θα είμαστε όλοι μαζί» και ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ αυτών «και το φίλο μου Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο συναντηθήκαμε πριν από μερικά χρόνια σε μία συναρπαστική πορεία», εκφράζοντας την ελπίδα «να είναι συναρπαστική και η από δω και πέρα πορεία».

Το δημοτικό συμβούλιο έκανε ομοφώνως αποδεκτή την πρόταση του κ. Αβραμόπουλου οι συνεδριάσεις να γίνονται ημέρα Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα, γεγονός που διευκολύνει και τον Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος την υπόλοιπη εβδομάδα θα απουσιάζει συνήθως στην Αθήνα λόγω των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του. Επίσης προτάθηκε να κατατεθούν προτάσεις από τις παρατάξεις για τη δημοκρατικότερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, ενόψει και της σύστασης του νέου κανονισμού λειτουργίας.

Οι δύο επιτροπές

Στην 11μελή Οικονομική επιτροπή εξελέγησαν ομόφωνα οι: Λάζαρος Ζαχαριάδης, Γιώργος Αρβανίτης, Μαρία Σταυρίδου, Πέτρος Λεκάκης, Χρήστος Ελευθεριάδης και Λευτέρης Κιοσέογλου από την πλειοψηφία και Πολυξένη Δρίτσα, Κώστας Καζαντζίδης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης και Μάκης Στεργίου από την αντιπολίτευση. Επικεφαλής είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Γεώργιος Γεράκης, Θεοδώρα Λιψιστινού, Στεφανία Τανιμανίδου, Θεόφιλος Πατέλης, Άννα Ευθυμίου και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Στην επίσης 11μελή επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν ομόφωνα οι: Άννα Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου, Δήμητρα Αγκαθίδου, Γεώργιος Δημαρέλος, Γιώργος Γεράκης, Θανάσης Παπάς, Θεμιστοκλής Σεβαστιάδης από την πλειοψηφία και Βασίλης Γάκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και Χρήστος Μάτης από την αντιπολίτευση. Επικεφαλής είναι ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Ανδρέας Κουράκης. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Στέλιος Κανάκης, Αντώνης Καρούμπης, Έλλη Χρυσίδου, Γιώργος Ασπασίδης, Ανθή Σαλαγκούδη και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις δύο επιτροπές» και ζήτησε να συμμετάσχουν στις εργασίες τους και τα αναπληρωματικά μέλη.

Κατόπιν συμφωνίας όλων των παρατάξεων όλες οι χθεσινές ψηφοφορίες ήταν φανερές.

Εμφύλιος στο β’ διαμέρισμα

Δημαιρεσίες έγιναν και στις έξι δημοτικές κοινότητες (πρώην διαμερίσματα). Εμπλοκή παρατηρήθηκε μόνον στη β’ κοινότητα, καθώς ο υποψήφιος που είχε υποδείξει για πρόεδρο ο κ. Μπουτάρης, ο Γιώργος Καρκαλέτσης (τέταρτος σε σταυρούς) έλαβε μόλις δύο από τις επτά ψήφους των συμβούλων της «Πρωτοβουλίας», ενώ πέντε έλαβε η Χιονία Καρυπίδου-Αδάμ (πρώτη σε σταυρούς). Εκλογή όμως δεν υπήρξε, καθώς ο πρόεδρος έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον έξι ψήφους. Οι της «Πρωτοβουλίας» μετέβησαν στο δημαρχείο, όπου παρά τη διαμεσολάβηση του κ. Μπουτάρη λύση δεν βρέθηκε. Συμφωνήθηκε πάντως να γίνει νέα συνάντηση μεθαύριο, ενώ η συγκρότηση μετατέθηκε για την προσεχή Κυριακή.

Στις υπόλοιπες κοινότητες εξελέγησαν σχεδόν ομόφωνα πρόεδροι από την πλειοψηφία και αντιπρόεδροι από την παράταξη Γκιουλέκα. Στην α’ πρόεδρος εξελέγη ο Πέτρος Δημητρακόπουλος και αντιπρόεδρος ο Απόστολος Βεϊζαδές. Στη γ’ οι Ιορδάνης Μεταξόπουλος και Αφροδίτη Κλειδαρά, στη δ’ οι Δημήτρης Κανάκης και Κρυσταλία Τερψίδου, στην ε’ οι Αργυρώ Κουράκη και Δημήτρης Μαργαρίτης και στην Τριανδρία οι Γιώργος Καραγιαννίδης και Δημήτρης Παπαγεωργίου.Άλλαξε το γραφείο δημάρχου

Αλλαγές με το καλημέρα στο γραφείο δημάρχου έκανε ο Γιάννης Μπουτάρης. Οι αλλαγές αφορούν τόσο το χώρο και τα έπιπλα όσο και τα πρόσωπα. Ειδικότερα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει το προσωπικό γραφείο εργασίας στο οποίο είχε εγκατασταθεί ο κ. Παπαγεωργόπουλος, όπου υπάρχουν και τα πανάκριβα έπιπλα του γραφείου του. Ο χώρος αυτός έκλεισε προς το παρόν και ο κ. Μπουτάρης εγκαταστάθηκε στον πολύ μεγαλύτερο χώρο του γραφείου επισκεπτών, στον οποίο εγκατέστησε ένα γραφείο δικής του επιλογής, με θέα μάλιστα προς τη θάλασσα. Ο νέος δήμαρχος θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις γραμματείς της δικής του εμπιστοσύνης έναντι τριών του προκατόχου του. Για τις μετακινήσεις του θα χρησιμοποιεί την BMW που είχε ο κ. Καπετανόπουλος. Στη διάθεσή του θα έχει και δύο οδηγούς, αποσπασμένους από την TV100, αν και στο πλευρό του βρίσκεται ο επί πολλά χρόνια έμπιστος συνεργάτης του Κοσμάς.


117 εκατ. ευρώ τα χρέη, μόλις 10 στο ταμείο


Υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της νέας δημοτικής αρχής.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται παραλλήλως ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξαιτίας της τακτικής των αθρόων και παράτυπων πληρωμών που επιχείρησε την τελευταία εβδομάδα η απερχόμενη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» το ποσό το οποίο επιχειρήθηκε να εκταμιευτεί την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, χωρίς να τηρηθούν ούτε τα προσχήματα, αγγίζει τις 500.000 ευρώ.

Χρέη μαμούθ

Εκείνο που απασχολεί όμως είναι το ύψος των χρεών του δήμου, ο οποίος «χρωστά προς πάσα κατεύθυνση», όπως ανέφερε στέλεχος της νέας δημοτικής αρχής. Ειδικότερα σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει διαμορφώσει η νέα διοίκηση τα χρέη υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ στο δημοτικό ταμείο είναι διαθέσιμα μόλις 10 εκατ., ποσό το οποίο μετά βίας επαρκεί για τη μισθοδοσία ενός μηνός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η νέα αντιδημαρχία Οικονομικών το εκτιμώμενο ύψος του χρέους φτάνει στα 117 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 44 αφορούν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για διάφορα δάνεια που έχει συνάψει κατά καιρούς ο δήμος. Άλλα 22 εκατ. οφείλονται σε προμηθευτές, 7 εκατ. στη Θ’ ΔΟΥ από τη μη καταβολή των υπέρ τρίτων κρατήσεων, περί τα 18 εκατ. στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλα 27 εκατ. είναι το ποσό των προστίμων και των προσαυξήσεων εξαιτίας της υπεξαίρεσης των οφειλομένων προς την εφορία.

Άδεια ταμεία

Την ίδια ώρα στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου βρέθηκαν περί τα 7 εκατ. ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς και άλλα περίπου 3 εκατ. στις υπόλοιπες τράπεζες. Ερωτηθείς σχετικά ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών Χασδάι Καπόν απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ανωτέρω στοιχεία. «Υπάρχουν ακόμη υπηρεσίες και διευθύνσεις οι οποίες δεν μας έχουν ενημερώσει. Συνεπώς ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε τις προσεχείς ημέρες, μόλις ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος», δήλωσε.

Λεφτά σε συγγενείς!

Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος δεν εμπόδισε την απερχόμενη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου να επιχειρήσει προκλητικές εκταμιεύσεις της τελευταίας στιγμής με προορισμό «ημετέρους», στους οποίους περιλαμβάνονται ακόμη και συγγενικά πρόσωπα κορυφαίων στελεχών του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό που επιχειρήθηκε να εκταμιευτεί την τελευταία εβδομάδα αγγίζει τα 500.000 ευρώ, αλλά είναι άγνωστο πόσα από αυτά τα χρήματα τελικώς εισπράχθηκαν. Η τακτική «πάρε, κόσμε» που ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες η απερχόμενη διοίκηση εξόργισε τον κ. Μπουτάρη. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος επικοινώνησε μάλιστα τηλεφωνικά με τον απερχόμενο αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Μακραντωνάκη, από τον οποίο ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι πληρωμές. Εκείνος όμως του εξήγησε ότι «έχω εντολή δημάρχου». Μεταξύ των χρημάτων που εκταμιεύτηκαν στο παρά πέντε περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες 2.000 ευρώ, τα οποία δόθηκαν στην κόρη απερχόμενου αντιδημάρχου, με το επιχείρημα ότι παρείχε νομικές υπηρεσίες στο δήμο. Κάμποσες χιλιάδες ευρώ δόθηκαν με προκλητικό τρόπο, με προφορικές ή χειρόγραφες εντολές, σε συλλόγους-σφραγίδες. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και σύλλογος του οποίου ηγείται συγγενικό πρόσωπο του ίδιου του κ. Παπαγεωργόπουλου.

Αποποίηση ευθυνών

Ενδεικτικό του μπάχαλου που επικρατεί στο δήμο είναι οι επιστολές που αντάλλαξαν την 31η Δεκεμβρίου, τελευταία ημέρα της θητείας τους, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θεσσαλονίκης (ΔηΚΕΘε) Κώστας Εγγλέζος και ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Με την επιστολή του ο κ. Εγγλέζος ενημερώνει τον απερχόμενο δήμαρχο ότι η ΔηΚΕΘε δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τα συνολικά 385.000 που είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο. Αναφέρει επίσης ότι δεν έχει εξοφληθεί τιμολόγιο ύψους 128.000 ευρώ που βρίσκεται στο ταμείο του δήμου, για το οποίο δεν έχει καταβληθεί ούτε ο ΦΠΑ, γεγονός που, όπως επισημαίνει, «αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα». Στην επιστολή απάντησε αμέσως ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος εκφράζει την έκπληξή του, προσθέτοντας ότι «από την πλευρά μου έχει δοθεί εντολή να εξοφληθούν αμέσως όλες οι υποχρεώσεις του δήμου προς τη ΔηΚΕΘε». Είναι προφανές ότι με την ανταλλαγή αυτών των επιστολών της τελευταίας στιγμής οι κύριοι Εγγλέζος και Παπαγεωργόπουλος επιδιώκουν να αποχρεωθούν τυχόν ευθύνες για ανεξόφλητα χρέη και κυρίως για τη μη καταβολή ΦΠΑ.--------------------------------------------------------------------------------

Στιγμιότυπα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ είχε πει στον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ότι δεν επιθυμεί να του φορέσει το περίφημο διάσημο, το οποίο καθιερώθηκε επί δημαρχίας Θεοχάρη Μαναβή και σχεδιάστηκε από τον τότε προϊστάμενο της διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Απόστολο Παπαγιαννόπουλο. Γι’ αυτό και ο απερχόμενος δήμαρχος του το προσέφερε μέσα στη θήκη. Τελικώς όμως μετά την απαίτηση κάποιων εκ των παρισταμένων, οι οποίοι του φώναξαν «φόρεσέ το», ο νέος δήμαρχος τους έκανε το χατίρι και το διατήρησε στο λαιμό του ώς το πέρας της τελετής.
ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» στην τελετή εγκατάστασης του κ. Μπουτάρη στο δήμο έδωσαν η 98χρονη μητέρα του Φανή, την οποία μετέφερε ο ίδιος με το αναπηρικό καρότσι, τα δύο αδέλφια της μητέρας του, η πεθερά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Μετά το πέρας της τελετής παρέμεινε για αρκετή ώρα στον αύλειο χώρο του δημαρχείου συνομιλώντας και φωτογραφιζόμενος με φίλους και απλούς πολίτες. Κάποια στιγμή μάλιστα αντάλλαξε μια, δυο μπαλιές με έναν πιτσιρικά, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο στην αυλή.
ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ της οικογενείας του με το δήμο Θεσσαλονίκης αποκάλυψε στην ομιλία του ο κ. Μπουτάρης. Ο παππούς του Γιάννης, όπως είπε, υπήρξε δημοτικός σύμβουλος πριν από την απελευθέρωση. Δημοτικός σύμβουλος υπήρξε και ο μπάρμπας του, ενώ είχε αποτύχει να εκλεγεί σύμβουλος ο πατέρας του. Συγγενής εξ αγχιστείας υπήρξε και ο δήμαρχος Θεοχάρης Μαναβής.
ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ Κ. ΜΠΟΥΤΑΡΗ στον κ. Παπαγεωργόπουλο ήταν μία συλλογή με θέμα «Οίνος και ποίηση», ενώ στον κ. Άνθιμο μία εικόνα της Αμπέλου. Ο μητροπολίτης από την πλευρά του τού δώρισε μία εικόνα του Χριστού, με την ευχή «αυτή να φωτίζει τη σταδιοδρομία σου».
ΩΣ… ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Κ. ΑΝΘΙΜΟΥ θα μπορούσε να εκληφθεί η εικοσάλεπτη καθυστέρηση στην προσέλευση για την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Αφήνοντας στην άκρη όμως όσα συνέβησαν προεκλογικά μεταξύ τους ο κ. Μπουτάρης υποδέχθηκε το μητροπολίτη στην είσοδο και μετά το πέρας της τελετής τον συνόδευσε ως το αυτοκίνητό του.
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ το μεσημέρι, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής παράδοσης-παραλαβής, έφυγαν οι τελευταίες κούτες με τα προσωπικά αντικείμενα του απερχόμενου δημάρχου. Μάλιστα ο κ. Παπαγεωργόπουλος έβγαλε και μία τελευταία αναμνηστική φωτογραφία στο γραφείο του αλλά και έξω από το νέο δημαρχείο μαζί με τη σύζυγό του Ελένη, συνεργάτες και φίλους.
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΟΥΤΕΣ, έξι τον αριθμό, με έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του μετέφερε το Σάββατο και ο Μιχάλης Λεμούσιας. Ο έμπιστος συνεργάτης του κ. Παπαγεωργόπουλου απέφυγε πάντως να κατεβεί στο φουαγιέ του νέου δημαρχείου, όπου έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕ -μεταξύ σοβαρού και αστείου- για την ώρα έναρξης του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου (10 το πρωί) ο Στέλιος Παπαθεμελής. «Το έβαλες, πριν ακόμη να τελειώσει η εκκλησία», είπε στον Γιάννη Μπουτάρη. «Η εκκλησία τελείωσε, αλλά εσύ μου φαίνεται ήθελες να μείνεις και για το κήρυγμα του Άνθιμου», απάντησε αστειευόμενος ο δήμαρχος.
ΑΜΕΣΩΣ μετά το πέρας των δημαιρεσιών δήμαρχος και επικεφαλής παρατάξεων μετέβησαν στο γραφείο δημάρχου, όπου απόλαυσαν… συναινετικό καφέ. Η συζήτηση περιστράφηκε στην ανάγκη συνεργασιών και προτάσεων για την ουσιαστικότερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ σε διπλανή αίθουσα ο απερχόμενος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος παρέδιδε στο νεοεκλεγέντα Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Στο πλευρό του τελευταίου ήταν χθες και ο γιος του Παύλος. Στη διάρκεια της σύντομης τελετής οι άλλοτε ομόσταβλοι Καπετανόπουλος και Αηδονόπουλος δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά, επιβεβαιώνοντας τις εσχάτως πολύ κακές μεταξύ τους σχέσεις. Ιδιαίτερα συγκινημένος αποχαιρέτησε ο κ. Καπετανόπουλος τις συνεργάτιδες που είχε επί σειρά ετών στο γραφείο του.
ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ δεν σημειώθηκε στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, όπου επικεφαλής παραμένει ο Χρήστος Καραγιαννόπουλος.
ΡΟΛΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ στις συνεννοήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τα πρόσωπα που θα προτείνονταν για την Οικονομική επιτροπή και την Ποιότητας Ζωής ανέλαβε ο Βασίλης Γάκης. Ο έμπειρος περί τα αυτοδιοικητικά τέως αντιδήμαρχος τα κατάφερε περίφημα, αφού όλοι έμειναν ικανοποιημένοι.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ των δημαιρεσιών οι μεν αντιδήμαρχοι συσκέφθηκαν με τον κ. Μπουτάρη, για να ορίσουν τις ακριβείς αρμοδιότητες της κάθε αντιδημαρχίας, οι δε της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι δεν είχαν τέτοιες σκοτούρες, πήγαν στο γειτνιάζον «Β» του Βυζαντινού για το δεύτερο καφέ τους.http://www.makthes.gr/news/politics/67195/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου