Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 127 εκατ. ευρώ τα χρέη του δήμου

Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Οικονομικό χάος, ανύπαρκτες ελεγκτικές οικονομικές υπηρεσίες και χρέη προς τρίτους που ξεπερνούν τα 127 εκατομμύρια διαπιστώνει η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Το χρέος ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερο, αλλά προς το παρόν είναι αδύνατο να προσδιοριστεί και να απογραφεί με ακρίβεια, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει οργανωμένο λογιστήριο...
Όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αυτή την περίοδο γίνεται μια συντεταγμένη προσπάθεια να εντοπιστούν στο σύνολό τους τα χρέη του δήμου, αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο, επειδή λογιστήριο επί της ουσίας δεν υπάρχει, καθώς ο δήμος δεν διαθέτει σύγχρονη λογιστική μηχανοργάνωση ούτε διπλογραφικό σύστημα. “Υπάρχει χειρόγραφο διπλογραφικό σύστημα, ενώ δεν υπάρχει κανένα σύστημα παρακολούθησης των αποθηκών του δήμου. Δηλαδή μέχρι σήμερα δεν καταγράφεται ποια υλικά παραλαμβάνονται και ποια εξέρχονται από τις αποθήκες, ενώ από το 2003 δεν έχει γίνει καμία απογραφή των παγίων στοιχείων του δήμου” τόνισε και υποσχέθηκε ότι μέχρι τον Απρίλιο ο δήμος θα δημιουργήσει σύγχρονο λογιστήριο, απορροφώντας και στελέχη από το δυναμικό του πρώην δήμου Τριανδρίας, ενώ σύντομα σχετική εταιρεία θα αναλάβει την πλήρη απογραφή όλων των οικονομικών μεγεθών και στοιχείων του δήμου.
Σε ό,τι αφορά τους άλλους αντιδημάρχους, ο Ανδρέας Κουράκης (Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας) αναφέρθηκε σε διαλυμένη πολεοδομία και στη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας 40 υπαλλήλων, ενώ σχολίασε ότι από τα επτά δημοτικά γυμναστήρια δύο διαθέτουν άδεια, τέσσερα διεκδικούν και ένα δεν διαθέτει, ενώ παρατήρησε ότι ο χώρος στον οποίο στεγάζεται το γυμναστήριο όπου πρόσφατα εκδηλώθηκε φωτιά είχε κριθεί από το 2007 ως ακατάλληλος! Σε ό,τι αφορά την Τοπογραφική Υπηρεσία που δεν μετακόμισε από το παλιό δημαρχείο με αποτέλεσμα να χρεώνεται ο δήμος με 84.000 τον μήνα, δήλώσε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες.

Χρωστάμε παντού
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σ. Αβραμίδης τόνισε ότι από τα 73 απορριμματοφόρα του δήμου βρίσκονται σε χρήση κατά περιόδους από 12 έως 18 οχήματα και πως η ετήσια συντήρησή τους αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ. “Δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και οι οδηγοί αρνούνται να τα οδηγήσουν διότι, αν κοπούν πρόστιμα, θα πρέπει να τα πληρώσουν από την τσέπη τους” τόνισε.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας διαδημοτικού αποτεφρωτηρίου, το οποίο αναμένεται να κοστίσει περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.
“Μίλησα με όλους τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και διαπίστωσα ότι ο δήμος χρωστά παντού για διάφορες εκδηλώσεις” τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σ. Πέγκας, ο οποίος ανέφερε ενδεικτικά ότι μόνο η συμμετοχή του δήμου στον “Λαϊκό Χειμώνα” (εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής στο ΑΠΘ) κοστίζει 27.000 ευρώ. Περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους για να απελευθερωθεί το κέντρο από τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα υποσχέθηκε η αντιδήμαρχος Προστασίας του Πολίτη Κ. Γούλα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης συναίνεσε στην έκδοση ψηφίσματος που ζήτησαν οι Επιβάτες Θεσσαλονίκης κατά των αυξήσεων του ΟΑΣΘ, δήλωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες να μην απολυθούν συμβασιούχοι και αναφερόμενος στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή άφησε να εννοηθεί ότι δ
εν έχει κλείσει το θέμα της χωροθέτησης. Άλλωστε και το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου στο Βαρδάρη άλλαξε πολλές φορές θέση, είπε, και αναφερόμενος σε δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι “ο Ευ. Βενιζέλος δεν είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης”.

Δεν αμφισβήτησε
Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης έθεσαν διάφορες ενστάσεις. Ο Κ. Γκιουλέκας της Ομάδας Δημιουργίας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα κατά του παρεμπορίου και τάχθηκε κατά της πρότασης να δοθεί κάποιος χώρος στους παράνομους λιανοπωλητές. Ωστόσο δεν αμφισβήτησε τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο Χ. Καπόν. Ο Σ. Ζαργιανόπουλος προειδοποίησε για δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση απόλυσης συμβασιούχων, ο Τ. Μηταφίδης δήλωσε ότι θα ασκήσει αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση και ο Χ. Μάτης ζήτησε απόλυτη διαφάνεια για τα οικονομικά. Ο Μ. Στεργίου ζήτησε να ερωτηθεί ο Εμπορικός Σύλλογος αν επιθυμεί την απομάκρυνση των διπλοπαρκαρισμένων ΙΧ, ενώ όπως έγινε γνωστό ο Σ. Παπαθεμελής απουσίαζε στην Αθήνα συμμετέχοντας σε εκδήλωση της “Σπίθας” του Μ. Θεοδωράκη...
 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν, τα χρέη του δήμου συνοψίζονται στις εξής βασικές ομάδες οφειλών:
  • 34 εκατομμύρια ευρώ προς προμηθευτές, εκ των οποίων τα 12,5 εκατομμύρια έχουν “ενταλματοποιηθεί” και είναι άμεσα απαιτητά ενώ τα εκκρεμή τιμολόγια για το 2010 ανέρχονται σε 18.597.000 ευρώ.
  • 43 εκατομμύρια από δάνεια εκ των οποίων τα 22 προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 19 προς την Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα προς την Εμπορική Τράπεζα.
  • 7.150.000 ευρώ προς την εφορία, ποσό που υπεξαιρέθηκε και δεν καταβλήθηκε.
  • 22 εκατομμύρια προς τις εφορίες αθροιστικά από πρόστιμα.
  • 20 εκατομμύρια προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • 1 εκατομμύριο προς τις ορχήστρες του δήμου και το ΚΘΒΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου