Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Eurostat: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 40% των Ελλήνων

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=71562

Το 40% των Ελλήνων, δηλαδή δυο στα πέντε άτομα, ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ένας στους δέκα δεν έχει πόρους να πληρώσει «τα προς το ζην», σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2008, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα άτομα που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας είναι εκείνα τα οποία ζουν σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Στην ΕΕ των «27», το 16,5% των πολιτών (81 εκατομμύρια άτομα) ζούσε κάτω από το όριο τις φτώχειας.
Ειδικότερα, η Ελλάδα είναι η τέταρτη χώρα στην ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πρώτη είναι η Λετονία (25,6%), ακολουθεί η Ρουμανία (23,4%), η Βουλγαρία (21,4%) και η Ελλάδα (20,1% ή, σε απόλυτους αριθμούς, 2,2 εκατομμύρια άτομα). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία (9%), στην Ολλανδία και τη Σλοβακία (11%).
Εξάλλου, το 11,2% του πληθυσμού της Ελλάδας (1,2 εκατομμύρια άτομα), αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, τη θέρμανση, να φάει κρέας ή ψάρι τρεις φορές την εβδομάδα, να ανταποκριθεί σε αναπάντεχα έξοδα κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην ΕΕ το 8% του πληθυσμού αντιμετώπιζε τέτοιου είδους δυσκολίες. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (41%) και στη Ρουμανία (33%), ενώ τα χαμηλότερα στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Ισπανία (κάτω από το 3%).
Τέλος, το 7% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει στα λεγόμενα «νοικοκυριά χαμηλής πυκνότητας εργασίας», δηλαδή σε νοικοκυριά όπου οι ενήλικοι (από 18 έως 59 ετών) εργάζονται λιγότερο από το 20% των δυνατοτήτων τους (εξαιρούνται οι φοιτητές). Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου