Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Αναπαράσταση

ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ
Ελλάδα, 1970. Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος. Σενάριο: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Στρατής Καρράς, Θανάσης Βαλτινός. Ηθοποιοί: Τούλα Σταθοπούλου, Γιάννης Τότσικας, Θάνος Γραμμένος, Πέτρος Χοϊδάς. 110'
**** ½
Ενα έγκλημα -η σύζυγος και ο εραστής σκοτώνουν το σύζυγο μετανάστη μόλις επιστρέφει- γίνεται αφορμή για μια εξονυχιστική έρευνα γύρω από την κατάσταση στην ελληνική επαρχία. Αριστουργηματική ταινία σε επανέκδοση.
       Η ταινία που αποκάλυψε το μεγάλο ταλέντο του Θόδωρου Αγγελόπουλου και άνοιξε νέους δρόμους στον ελληνικό κινηματογράφο. Η έρευνα γύρω από το μετανάστη, που επιστρέφει από τη Γερμανία στο χωριό του για να δολοφονηθεί ύστερα από λίγες μέρες από τη σύζυγο και τον εραστή της, βασισμένη σε ένα έγκλημα που είχε γίνει πριν από χρόνια σε ορεινό χωριό της Ηπείρου, στάθηκε αφορμή για μια σε βάθος και με οξυδέρκεια έρευνα πάνω στη θλιβερή, αποδεκατισμένη από τη μετανάστευση ελληνική επαρχία.
        Ο φακός του Αγγελόπουλου, μέσα από τη θαυμάσια, μαυρόασπρη, ατμοσφαιρική φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη, κοιτάζει την Ελλάδα με διαφορετικό μάτι, ανασκαλεύει το παρελθόν της και εξερευνά το παρόν της για να μας ανοίξει το δρόμο προς το (ζοφερό;) μέλλον. Να μας προειδοποιήσει για το κακό που μας περιμένει στο τέρμα του δρόμου. Προάγγελος γι' αυτά που θα συμβούν στις επόμενες δεκαετίες, τη φθορά και τη διαφθορά, την έκπτωση των ηθικών αξιών, την κατακερματισμένη οικογένεια, αλλά και τον κατακερματισμό της ίδιας της κοινωνίας. Η αφετηρία του αυτή ξεκινάει από πολύ βαθιά στο παρελθόν, από την περιπλάνηση του Οδυσσέα (με την ωραία Ελένη τελικά να τον προδίδει) και την αρχαία τραγωδία (βλέπε «Ορέστεια») για να φτάσει στη σύγχρονη, βουβή τραγωδία της. Μια ταινία προφητική, πρώτη μιας μεγάλης, κλασικής σήμερα τριλογίας, που θα κλείσει με τις «Μέρες του 36» και το «Θίασο».

http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=233529

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου