Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Φαρμακεία / Απελευθέρωση υπό όρους

Απελευθέρωση υπό όρους

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία κατέληξαν υπουργείο Υγείας και εκπρόσωποι των
φαρμακοποιών. Βασικότερο σημείο της συμφωνίας το άνοιγμα του
επαγγέλματος σε νέους συναδέλφους τους, καθώς οι φαρμακοποιοί
δέχθηκαν τις συστεγάσεις. Αγκάθι η λειτουργία του Σαββάτου.


Αποδέχθηκαν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους σε νέους συναδέλφους τους, επιτρέποντας τις συστεγάσεις.
Σε σύσκεψη  η οποία ξεκίνησε στις 10 το πρωί υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και παρόντων του υφυπουργού κ. Μ. Τιμοσίδη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Α. Δημόπουλου, οι φαρμακοποιοί αποδέχθηκαν το άνοιγμα του επαγγέλματός τους σε νέους συναδέλφους τους, 
επιτρέποντας τις συστεγάσεις.

Η εν λόγω ρύθμιση αλλάζει το σημερινό καθεστώς που προβλέπει απόλυτη συνταύτιση άδειας φαρμακοποιού και φαρμακείου.
Απελευθέρωση υπό όρους
Oσον αφορά την έκπτωση, δηλαδή το ποσό επιστροφής από τα φαρμακεία στα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογα με το τζίρο τους, αυτή συμφωνήθηκε να είναι κλιμακτωή αλλά να μην ισχύσει για τις πρώτες 3.000 ή 4.000 ευρώ τζίρου. 


Λειτουργία το Σάββατο

Απέναντι στην πρόταση του υπουργείου που ζητούσε το Σάββατο να ανοίγουν όσοι φαρμακοποιοί το επιθυμούν σε απόλυτα ελεύθερο καθεστώς, οι φαρμακοποιοί αντιπρότειναν τη λειτουργία κατ' ανώτατο ποσοστό ενός 20% με 25% των φαρμακείων με κυλιόμενο σύστημα ανάλογου αυτού που ισχύει σήμερα στις εφημερίες.


Ο υπουργός ζήτησε να είναι στην ευχέρεια του φαρμακοποιού αν θα λειτουργήσει το φαρμακείο του το Σάββατο ή όχι και το ελάχιστο ποσοστό να καθορίζει ο περιφερειάρχης αντί του οικείου συλλόγου, ωστόσο οι φαρμακοποιοί σε αυτό το σημείο παραμένουν αρνητικοί. 


Τελικά ο υπουργός πρότεινε το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, ώστε να μην υπάρξει τώρα πρόβλημα στη συμφωνία. 

Το πολυνομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.«Δεν θέλουμε να ανοίξουν περισσότερα φαρμακεία, επειδή όμως το μνημόνιο μιλά για άνοιγμα του επαγγέλματος, πρέπει να βρούμε ισοδύναμα μέτρα. Γι' αυτό λέμε για λειτουργία το Σάββατο, κλιμακωτή έκπτωση και συνεργασία των φαρμακείων» σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθυνόμενος προς τους φαρμακοποιούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου