Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

ΚΛΟΠΗ στο Δήμο Θεσσαλονίκης: Σε εφέτη ανακριτή το σκάνδαλο

Την αναγκαιότητα της διερεύνησης της υπόθεσης του οικονομικού σκανδάλου του δήμου Θεσσαλονίκης από εφέτη ανακριτή θέτει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγής Γιαννάκης. Χθες υπέβαλε πρόταση στην Ολομέλεια Εφετών, που θα αποφασίσει εάν γίνει δεκτή η πρόταση για την υπόθεση που φέρεται ότι ζημίωσε τον δήμο με το ποσό των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το πόρισμα που παρέδωσε η επιθεωρήτρια του υπουργείου Οικονομικών.


Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com

Ο κ. Γιαννάκης στην πρότασή του χαρακτηρίζει “εξαιρετικής φύσης” την υπόθεση του σκανδάλου, επισημαίνοντας πως “έχει απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη” και ότι δεν αρκεί το κύρος του πρωτοδίκη ανακριτή, επισημαίνοντας την ανάγκη “ν’ αναλάβει την ανάκριση “υπό την αιγίδα του” το εφετείο, για να προσδώσει το αναγκαίο κύρος στις ενέργειες της ανάκρισης και της προδικασίας γενικά”, όπως υπογραμμίζεται.

Στην πρότασή του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης επισυνάπτει δύο σχετικά έγγραφα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελου Μπακέλα, που του διαβιβάστηκαν από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και στα οποία επισημαίνεται η αναγκαιότητα εξέτασης της υπόθεσης από εφέτη - ανακριτή. Ακόμη, στην πρότασή του ο κ. Γιαννάκης αναφέρει πως ο ανακριτής, ο οποίος χειρίστηκε από την αρχή την υπόθεση, έχει ήδη προαχθεί και έχει μετατεθεί στη Μυτιλήνη και ο διάδοχός του πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή, ενώ επιβαρύνεται με τη διερεύνηση ακόμη 30 σοβαρών δικογραφιών, μεταξύ των οποίων οι προμήθειες νοσοκομείων και τα αυθαίρετα στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής με κατηγορούμενους αστυνομικούς. “Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να χειριστεί την υπόθεση του δήμου, που έχει λάβει νέες διαστάσεις ως προς τη σοβαρότητα της υπόθεσης, μετά τη νέα πορισματική αναφορά”.

Τις ίδιες αδυναμίες επισημαίνουν στα έγγραφά τους και οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι ζήτησαν τη μεταφορά της δικογραφίας στο εφετείο. Μαζί με τα δύο έγγραφα, ο κ. Γιαννάκης επισύναψε στον προϊστάμενο του εφετείου και αντίγραφο του τελικού πορίσματος της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της ανακριτικής διερεύνησης έχει απολογηθεί ο βασικός πρωταγωνιστής του σκανδάλου, ο 46χρονος ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος και ακόμη ένας υπάλληλος που αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η διαδικασία έχει διακοπεί εν αναμονή του τελικού πορίσματος των 823 σελίδων, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία πριν από μία εβδομάδα και ασκήθηκαν πρόσθετες ποινικές διώξεις στα ίδια πρόσωπα που ήδη κατηγορήθηκαν από τις αρχικές διώξεις.


http://www.makthes.gr/news/reportage/66233/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου