Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

ΑΤΕ Το σχέδιο συγχώνευσης - Μισθοί

«Μαχαίρι» 10% στις αμοιβές των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΑΤΕ, η οποία σε πρώτη φάση θα συνενωθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (το κομμάτι που αφορά τις αμιγώς τραπεζικές υπηρεσίες) και σε δεύτερη φάση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας.

Το ζητούμενο σήμερα για την ΑΤΕ είναι να πάει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ. Ομως, για να προχωρήσει η αύξηση, η τρόικα απαίτησε περικοπή του λειτουργικού κόστους κατά 26%. Ο διοικητής της ΑΤΕ κατέθεσε σχέδιο για περικοπή της τάξης του 16,5%, που δεν έγινε αποδεκτό, καθώς η τρόικα επιμένει και σε επιπλέον μείωση του μισθολογικού κόστους της τάξης του 10%.

Χθες για το θέμα υπήρξε συνάντηση της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, το οικονομικό επιτελείο μελετά σχέδιο τριπλής συγχώνευσης της Αγροτικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Το θέμα ήρθε χθες στην επικαιρότητα κατά τη διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου τούς είπε πως η τρόικα έχει ζητήσει «να κλείσει η Αγροτική, γιατί δεν λειτουργεί με όρους ανταγωνισμού».
Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει αναδιάρθρωση της ΑΤΕ με την απεμπλοκή των συμμετοχών της στις συνεταιριστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα διαχωρισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Από αυτόν τον διαχωρισμό θα προκύψει μία ανώνυμη εταιρεία με μορφή τράπεζας, η οποία θα συγχωνευτεί με την ΑΤΕ. Στη συνέχεια το σχήμα αυτό θα απορροφηθεί από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σχηματίζοντας τον κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
Σε μια δεύτερη φάση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση ποσοστού της νέας τράπεζας που θα προκύψει.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&pubid=44530975

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου