Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Πνεύμα… μνημονίου και στη Γιορτή των Αγγέλων

Σεμνά και ταπεινά, ελέω κρίσης, το προσεχές Σάββατο στην πλατεία Αριστοτέλους η καθιερωμένη εκδήλωση για την υποδοχή των Χριστουγέννων.

Από τα βαρύγδουπα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος, στις μελωδίες της Φιλαρμονικής και τους ήχους των Elements και του Γιώργου Αξά.


Της Βαρβάρας Ζούκα

vzouka@makthes.gr

Θύμα της οικονομικής κρίσης πέφτει και η “Γιορτή των Αγγέλων”, η καθιερωμένη εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης για την υποδοχή των Χριστουγέννων.

Φέτος, στο πνεύμα της ύφεσης, η χριστουγεννιάτικη γιορτή του κεντρικού δήμου θα πραγματοποιηθεί με χαμηλό προϋπολογισμό και χωρίς τα βαριά ονόματα της μουσικής σκηνής που συμμετείχαν στις αντίστοιχες διοργανώσεις των περασμένων ετών.

Για τις ανάγκες της διοργάνωσης της “Γιορτής των Αγγέλων” ο δήμος Θεσσαλονίκης θα διαθέσει το ποσό των περίπου 15.000 ευρώ, ενώ οι χριστουγεννιάτικες γιορτές των προηγούμενων χρόνων κόστιζαν από 55.000 έως και 80.000 ευρώ περίπου.

Στην πλατεία Αριστοτέλους

Η “Γιορτή των Αγγέλων” του δήμου Θεσσαλονίκης, με την οποία ανοίγει η αυλαία των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στην πλατεία Αριστοτέλους. “Για τη φετινή χρονιά, με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, επιλέξαμε να διοργανώσουμε μία σεμνή εκδήλωση με χαμηλό προϋπολογισμό”, ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα με μοντέρνες και κλασικές χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, την οποία θα συνοδεύσει η χορωδία του ιερού ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα πλαισιώσουν το μουσικό σχήμα “Elements” και ο Γιώργος Αξάς.

Ανάβουν τα φώτα της πόλης

Το βράδυ του Σαββάτου θα ανάψει ο διάκοσμος που θα στολίζει τη Θεσσαλονίκη κατά την εορταστική περίοδο. Στη γιορτινή πλατεία Αριστοτέλους θα κυριαρχούν, όπως κάθε χρόνο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το παραδοσιακό καραβάκι και η φάτνη. Τις τελευταίες ημέρες συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης άρχισαν να τοποθετηθούν τον γιορτινό διάκοσμο, ενώ χθες στήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους και το δέντρο, το οποίο έχει ύψος είκοσι μέτρα.

“Φέτος δεν κάναμε καμία δαπάνη για την προμήθεια νέου διακόσμου. Παρόλα αυτά, θα δημιουργήσουμε μια γιορτινή ατμόσφαιρα σε όλες τις γειτονιές της πόλης”, επεσήμανε ο κ. Γάκης.

Περικοπές δαπανών

Σε δραστική περικοπή δαπανών όμως προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης και σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις που προετοιμάζει για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Φέτος ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων διαμορφώνεται στο ποσό των 9.000 ευρώ, περικομμένος σε σχέση με τους αντίστοιχους των περασμένων ετών κατά περίπου 50%.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να οργανώσει παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία κατά τις ώρες λειτουργίας της εορταστικής αγοράς, σε μία προσπάθεια να τονώσει την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της πόλης.

Η “Γιορτή των Αγγέλων”

2000 Σάκης Ρουβάς

2001 Δέσποινα Βανδή

2002 Ηρώ, Ελένη Πέτα, Γιάννης Βαρδής, “Μπλε”

2003 Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, “Δυτικές Συνοικίες”

2004 Αντώνης Ρέμος

2005 Σάκης Ρουβάς

2006 “Onirama”, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Δέσποινα Ολυμπίου, Μιχάλης Εμιρλής

2007 Ευρυδίκη, Δημήτρης Κοργιαλάς, “C-Real”

2008 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Σταρόβας

2009 Μιχάλης Χατζηγιάννης

http://www.makthes.gr/news/reportage/65957/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου