Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Μια πόλη υπό εγκατάλειψη

ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΒΑΤΑΛΗ

Εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας παρουσιάζουν σήμερα περιοχλές του δήμου Θεσσαλονίκης και κυρίως το κέντρο της πόλης, προφανώς λόγω των χαλαρών ρυθμών που κυριαρχούν στις υπηρεσίες και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της απερχόμενης διοίκησης εν όψει της αλλαγής σκυτάλης από το νέο έτος
Παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα συναντά πια κανείς ακόμη και στην Τσιμισκή, οι ράμπες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα έχουν καταργηθεί από ΙΧ, τα δίτροχα έχουν μετατρέψει σε πάρκινγκ όλα τα πεζοδρόμια, η καθαριότητα γίνεται μετ' εμποδίων, το παρεμπόριο ανθεί, η πόλη έχει αφεθεί στην... τύχη της.
Το τελευταίο διάστημα, πολλοί χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη πιο βρόμικη και σίγουρα πιο ατημέλητη. Σπασμένα ή ξεχαρβαλωμένα πλακάκια βρίσκει κανείς ακόμη και σε κεντρικά πεζοδρόμια, οι λακκούβες δεν επιδιορθώνονται, οι υπηρεσίες καθυστερούν να μαζέψουν κλαδιά ή και ογκώδη αντικείμενα που έχουν εγκαταλειφθεί στα πεζοδρόμια.
Σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε λίγους μήνες πριν, η Θεσσαλονίκη έχει γίνει πιο «δύσκολη», περισσότερο δυσκίνητη, μοιάζει ατημέλητη και πολύ... πιο κοπιαστική. Τα παράπονα των πολιτών αυξάνονται, η γκρίνια μεγαλώνει, όλοι περιμένουν μήπως κάτι αλλάξει με τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν πια τα ηνία, πρόσωπα πιο φρέσκα και άφθαρτα. Οι προσδοκίες μένει να διαψευστούν ή να επιβεβαιωθούν από τους πρώτους κιόλας μήνες του 2011.

Χωρίς έλεγχο

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης παραμένει το κυκλοφοριακό. Η αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων σε συνδυασμό με την απουσία έργων υποδομής που θα εξέλισσαν το υπάρχον οδικό δίκτυο κάνει την πόλη να ασφυκτιά. Το πρόβλημα επιτείνεται όταν δεν υπάρχει έλεγχος, για να περιορίσει τους (δυστυχώς πολλούς) ασυνείδητους.
Οι πολίτες παρατηρούν ότι η δημοτική αστυνομία έχει σαφώς μειώσει τις... εμφανίσεις της, με αποτέλεσμα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να συναντά κανείς ακόμη και σε κεντρικές οδούς, που μέχρι πρότινος αστυνομεύονταν αυστηρά. Τα ΙΧ δε διστάζουν να σκαρφαλώσουν σε πάρκα, να ακυρώσουν τις ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, να καταργήσουν τα πεζοδρόμια. Εκτός ελέγχου βρίσκονται και τα δίκυκλα, που ως πιο «ευκίνητα» βρίσκονται πλέον παντού.
«Οι πεζοί είναι είδος υπό διωγμόν στην πόλη. Η άλωση του δημόσιου χώρου επιτείνεται. Το κέντρο δεν αστυνομεύεται το τελευταίο διάστημα και αυτό είναι εμφανές αν κάνεις μια βόλτα. Καθώς τελειώνει η θητεία της δημοτικής αρχής, προφανώς χαλαρώνουν οι ρυθμοί των υπηρεσιών. Κατόπιν αυτού, το συμμάζεμα που θα πρέπει να κάνει η επόμενη δημοτική αρχή θα είναι ακόμη πιο δύσκολο», σημειώνει ο Γρηγόρης Μαυράκης από την Ενωση Πεζών Θεσσαλονίκης.
Ο ίδιος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, ο οποίος καθημερινά πλέον καταλαμβάνεται από μηχανάκια και αυτοκίνητα. Η Ενωση Πεζών προετοιμάζει, εξάλλου, αυτήν την εβδομάδα μία εκδήλωση... αποκλεισμού των δικύκλων από την Αριστοτέλους. «Τα δίκυκλα έχουν μετατρέψει την Αριστοτέλους σε δρόμο, αφού δεν μπαίνουν μόνο για να παρκάρουν, αλλά και για να μετακινηθούν από την Εγνατία στην Τσιμισκή», εξηγεί.

Τα τραπεζοκαθίσματα

Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, η κατάσταση είναι χειρότερη σε σύγκριση με το άμεσο παρελθόν. «Οι πλανόδιοι πωλητές αυξάνονται και πληθύνονται, τα περίπτερα ολοένα και απλώνονται πάνω στα πεζοδρόμια και γίνονται μίνι μάρκετ, η χαλάρωση επιτείνεται, υπάρχει γενική ατιμωρησία και μετά όταν φέρουμε το λογαριασμό, κανείς δε θα θέλει να τον πληρώσει», προσθέτει.
Εκτός ελέγχου μοιάζει να είναι και το θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα, που τείνουν πια να γίνουν πιο πολλά και από τους ίδιους τους επισκέπτες της πόλης. Ακόμη και η οδός Ικτίνου για την οποία υποτίθεται ότι θα γινόταν κάποια παρέμβαση, λόγω της ύπαρξης σχολείων, παραμένει τραγικά η ίδια. Στην Αριστοτέλους, την πλατεία των καφέ, θαρρεί κανείς πως τα τραπεζοκαθίσματα αποτελούν πια αναπόσπαστο τμήμα της.

Το υπαίθριο παζάρι

Η απουσία ελέγχων ευνοεί και το παρεμπόριο. Ενα μεγάλο υπαίθριο παζάρι στήνεται απροκάλυπτα σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια, έξω από τα εμπορικά καταστήματα, «πληγώνοντας» την ήδη οικονομικά κατεστραμμένη αγορά.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που διαμαρτυρόμαστε για το θέμα του παρεμπορίου στους αρμόδιους φορείς. Δε γίνεται, όμως, τίποτα. Φαίνεται ότι οι μόνοι που επιζητούμε μια λύση είμαστε εμείς», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Προ ημερών, ο Σύλλογος απηύθυνε επιστολή σε όλους τους αρμόδιους, με την οποία μετέφερε την αγανάκτηση των εμπόρων για «το φαινόμενο της επικίνδυνης πλέον έξαρσης και κατάληψης της Θεσσαλονίκης από το παρεμπόριο και την παραοικονομία».
Οπως σημειώνει και ο κ. Φιλιππίδης, οι έμποροι έχουν επανειλημμένως καταγγείλει τη μετατροπή της πόλης σε μια τριτοκοσμική παζαρούπολη, συνέπεια της αδράνειας και της παντελούς απουσίας οιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=71530

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου