Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Διεθνής Διαφάνεια: Τα κόμματα είναι διεφθαρμένα

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=71138

Η εμπιστοσύνη του κόσμου στα πολιτικά κόμματα κλονίστηκε οξύτατα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με τέσσερις στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως να δηλώνουν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα ή πολύ διεφθαρμένα, δείχνει σήμερα έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Διαφάνεια (IT), η οποία εδρεύει στο Βερολίνο.
Το Βαρόμετρο του 2010 για την Παγκόσμια Διαφθορά δείχνει ότι το 79% των ερωτηθέντων σε έρευνα που έγινε παγκοσμίως πιστεύει ότι τα κόμματα είναι «διεφθαρμένα ή εξαιρετικά διεφθαρμένα». Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 69%. Η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι το δείγμα των χωρών που χρησιμοποιήθηκε στο φετινό βαρόμετρο ήταν λίγο ευρύτερο από το περσινό και προσθέτει ότι, αν γίνει σύγκριση μεταξύ των 65 χωρών στις οποίες έγινε η έρευνα και τα δύο χρόνια, η αύξηση το ποσοστού αυτών που υποστηρίζουν ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα είναι μεγαλύτερη. Στις χώρες αυτές το 82% των ερωτηθέντων πιστεύει το 2010 ότι τα κόμματα είναι διεφθαρμένα, έναντι 68% πέρυσι.
Κατά την έρευνα αυτή ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να απαντήσουν σε μια κλίμακα από 1 έως 5, με το 1 να σημαίνει «καθόλου» και το 5 «εξαιρετικά», για το βαθμό στον οποίο πιστεύουν ότι είναι διεφθαρμένα τα πολιτικά κόμματα.
Στις ΗΠΑ η αξιολόγηση αυξήθηκε σε 4,3 το 2010 από 3,6, ενώ στη Βρετανία σε 4,0 από 3,4. Σύμφωνα με την οργάνωση που πραγματοποίησε την έρευνα, η απώλεια της εμπιστοσύνης αυξήθηκε επίσης πολύ στις χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικά στην Ελλάδα η αξιολόγηση στην κλίμακα 1 - 5 έφτασε στο 4,6 από 3,8, ενώ στην Ιρλανδία στο 4,4 από 3,9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου