Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Δήμος Θεσσαλονίκης ατασθαλίες στα ταμεία! (συνέχεια)

11 χρόνια «πάρτι» με... ειδικές εντολές


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ


Το παγιωμένο καθεστώς αδιαφάνειας στα οικονομικά στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο ενισχυόταν ακόμη και με παράνομες ειδικές εντολές αντιδημάρχων για μη καταβολή εισφορών περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στις 823 χειρόγραφες (!) σελίδες του πορίσματος της οικονομικής επιθεωρήτριας, η οποία διαπιστώνει μαύρη τρύπα 51.416.745,48 ευρώ στα ταμεία την περίοδο από το 1997 έως και το 2008.
Σύμφωνα με το πόρισμα που παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές, επιρρίπτονται ποινικές ευθύνες για το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στους Απόστολο Τσουρέκα, Αναστάσιο Γερογιάννη, Μιχάλη Ζορπίδη και Θεόδωρο Αθανάσαρο, οι οποίοι διετέλεσαν αντιδήμαρχοι Οικονομικών, στο γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, καθώς και σε άλλα 20 άτομα, υπαλλήλους και διοικητικά στελέχη.
«Διαπιστώνουμε ότι κατά σύστημα και κατ' επανάληψη επί σειρά ετών τα εμπλεκόμενα πρόσωπα διενεργούσαν πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους κατά λόγο αρμοδιότητας το καθένα απ' αυτά στοχεύοντας στην εύκολη εκταμίευση ποσών από το λογαριασμό των κρατήσεων χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καταστρατηγώντας τις διατάξεις και τους νόμους εφαρμόζοντας σταδιακά και χρονικά μη νόμιμες διαδικασίες, οι οποίες ζημίωναν το ταμείο του δήμου με τα ποσά που έχουν προαναφέρει», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης το Φεβρουάριο του 2008.
Η οικονομική επιθεωρήτρια χαρακτηρίζει τις υπέρ τρίτων κρατήσεις «κρουνό εκταμίευσης χρημάτων» και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη μέθοδο με την οποία δημιουργήθηκε το έλλειμμα - μαμούθ. «Διαπιστώσαμε ότι οι υπέρ τρίτων κρατήσεις κατέληξαν να είναι προσφιλής κρουνός εκταμίευσης χρημάτων από τα ταμεία του δήμου και τη διάθεση αυτών για άλλους σκοπούς με κίνητρο το ότι οι δαπάνες αποδόσεως των υπέρ τρίτων κρατήσεων, τα μισθώματα κ.α. δεν υπόκεινται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ομοίως δεν υπόκεινται και οι δαπάνες μονίμων. Για το λόγο αυτό και προέβαιναν κατ' επανάληψη σε περιορισμούς ενταλμάτων μισθοδοσίας (για το διάστημα πριν το 2005) όπου περιέχοντο σ' αυτά και οι κρατήσεις και μετά το 2005 προέβαιναν σε περιορισμούς των Β' ονομαζόμενων Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (ΧΕΠ) των κρατήσεων που είχαν εισπραχθεί. Και το μείζον θέμα δημιουργείται για την τύχη των πιστώσεων που καταχωρούνταν σε βάρος του προϋπολογισμού του δήμου με την έκδοση ΧΕΠ. Στη συνέχεια περιορίζονται τα ΧΕΠ και αναλαμβάνονται από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους τα κονδύλια στον Κ.Α. χρεών, ενώ αφορούν κρατήσεις υπαλλήλων που πληρώθηκαν τις αποδοχές τους ως προς το καθαρό ποσό», εξηγεί η οικονομική επιθεωρήτρια στο πόρισμα.

«Δεν υπήρχε βούληση για έλεγχο»

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση πρώην υπαλλήλου της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος σήμερα εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. Οπως ομολογεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος, «ουδέποτε μου ζητήθηκε ενδελεχής έλεγχος διαχείρισης όχι μόνο του Σαξώνη αλλά και των άλλων διαχειριστών. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου διαπίστωσα ότι τα Χρηματικά Εντάλματα Πληρωμής καθυστερούσαν στην έκδοσή τους τόσο της μισθοδοσίας όσο και τα άλλα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στο υπόλοιπο χρέωσης του κάθε διαχειριστή εξόδων, το οποίο και μεταφέρεται από έτος σε έτος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η χαώδης κατάσταση που επικρατούσε στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου χαρακτηρίζεται σκόπιμη από την οικονομική επιθεωρήτρια, καθώς μ΄αυτή τη μέθοδο ήταν αποτρεπτικός ο ουσιαστικός έλεγχος και ο εντοπισμός των εμπλεκόμενων στο έλλειμμα. «Η τακτική αυτή του δήμου αποσκοπούσε στην εμπλοκή και άλλων προσώπων στη διαδικασία της διαχείρισης του Π. Σαξώνη, δημιουργώντας κατάσταση αρμόδιου - αναρμόδιου, υπεύθυνου - μη υπεύθυνου, ούτως ώστε να μην καταστεί δυνατόν να διακριβωθεί από τον οποιονδήποτε έλεγχο πόσα ακριβώς ποσά έχει αναλάβει ο Παν. Σαξώνης», επισημαίνεται στο πόρισμα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υποβληθεί σχετική πρόταση στην Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου η δικογραφία που σχηματίστηκε να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και των ιδιαίτερα μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρεται ότι υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=70107

Δείτε και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου