Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Μαρκεζίνης / Η σωτηρία Γλέζου - Κύρκου

Για την ιστορία το καταγράφουμε.

Το διηγήθηκε  ο Βασίλειος Μαρκεζίνης στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Μίκη, αφού προηγουμένως τον είχε... τσιγκλήσει με κάποιες ερωτήσεις ο μουσικοσυνθέτης, και αφορά το πώς γλίτωσαν το '48 την εκτέλεση ο Μ. Γλέζος και ο Λ. Κύρκος:
«Μια μέρα πήγε η μητέρα του Γλέζου να δει τη γιαγιά μου και της ζήτησε να πει στο γιο της, στον Σπύρο Μαρκεζίνη, που ήταν τότε υπουργός του Σοφούλη, να σώσει τον Γλέζο - ήταν μαζί με τον Κύρκο για εκτέλεση. Αμέσως τηλεφωνάει η γιαγιά στον πατέρα».
«Ο πατέρας μου πάει στο υπουργικό συμβούλιο και λέει: Δεν μπορούμε να εκτελέσουμε τον Γλέζο. Ηταν όλοι έτοιμοι να συμφωνήσουν και ο μόνος που διεφώνησε ήταν ο υπουργός Αμύνης Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος είπε "Αν σώσουμε τις ζωές αυτών των δύο, δεν ελέγχω την πειθαρχία στο στράτευμα". Ο πατέρας μου ανέβαλε για δύο μέρες τη συνεδρίαση και πήγε στον Παπάγο. Του λέει, το και το. Και ο Παπάγος συμφώνησε να σωθούν και οι δύο...».

Μ
 
Ο Κανελλόπουλος είναι ο ίδιος που βρήκε  ότι η Μακρόνησος,  με τους καθημερινούς θανάτους και τα απάνθρωπα βασανιστήρια, ήταν ο "Νέος  Παρθενών" του έθνους. Και σήμερα του κάνουν ανδριάντες και δίνουν το όνομά του σε δρόμους......  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου