Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Η ελλαδική κοινωνία και η παρακμή της από τον Χρ.Γιανναρά

Ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας εκδίδει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Κατά κεφαλήν καλλιέργεια».

«Κατά κεφαλήν καλλιέργεια» λέγεται το νέο βιβλίο του Χρήστου Γιανναρά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ. Ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας ανθολογεί στις 300 σελίδες της έκδοσης τα παρεμβατικά του άρθρα του στην «Καθημερινή της Κυριακής», με τα οποία στηλιτεύει «την ελλαδική κοινωνία που βυθίζεται ακάθεκτα σε εφιαλτική παρακμή».
Η «διεφθαρμένη κομματικοκρατία», η κατάλυση του έννομου κράτους, η ασύδοτη φαυλότητα, ο εξευτελιστικός ενδοτισμός, η οικονομική χρεοκοπία», είναι, κατά την άποψη του συγγραφέα, τα χαρακτηριστικά της σημερινής Ελλάδας - ανεξαρτήτως κομμάτων και ιδεολογιών.
Όπως τονίζει στον πρόλογό του, αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι παρά δικαίωση της κοινής λογικής. Και υπογραμμίζει ότι «η μόνη οδός σωτηρίας είναι η ατομική πορεία πέρα από την ενστικτώδη ιδιοτέλεια και την καταναλωτική βουλιμία».
Τα κεφάλαια του βιβλίου αντιστοιχούν σε θεματικές ενότητες των επιφυλλίδων που δημοσίευσε το 2009-μία σημαδιακή χρονιά για την Ελλάδα: «Ανίκανοι για δημοκρατία- Διακομματική πολιτική αφελληνισμού-Το πολυετές ψυχορράγημα της ΝΔ-Καραμανλής ο βραχύς-Παπανδρέου ο ολίγιστος: ανθρωπολογία της παρακμής-Αριστερόσχημος φασισμός-Αναζήτηση δυνατοτήτων περίσωσης-Προβληματισμοί εξωτερικής πολιτικής-Τζιβαϊρκόν πολυτίμητο».
Ο Χρηστός Γιανναράς ισχυρίζεται ότι « η Δημοκρατία της κατά κεφαλήν καλλιέργειας είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί από κάφρους έστω και με υψηλούς δείχτες καταναλωτικής ευχέρειας. Αναπόφευκτο λοιπόν το αδιέξοδο της Δημοκρατίας».
Κόντρα στο στερεότυπο ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν στερεότυπα» ο συγγραφέας μιλάει με αμφισβητησιακό τρόπο :
« Δεν είναι Δημοκρατία να πιθηκίζουμε θεσμούς που αποτέλεσαν επιτεύγματα του Διαφωτισμού, συντηρώντας το κέλυφος, την επίφαση, και διαστρέφοντας τους στόχους. Δεν είναι κατάκτηση του Διαφωτισμού ο λαϊκισμός της ισοπέδωσης όλων προς τα κάτω, η δικτατορία της μετριότητας και οι ρεβεράντζες στην αναίδεια της ασημαντότητας όταν στον πολιτικό στίβο πλεονάζει η αλογία, ο πρωτογονισμός της ιδιοτέλειας».
Λόγος καταγγελτικός . Λόγος πλουμιστός. Λόγος θεραπευτικός. Κείμενα προσεγμένα. Που τα διαπερνά η οργή. Τα τεκμηριώνει η επιχειρηματολογία. Τα φορτίζει η αγανάκτηση. Τα απογειώνει το πάθος. Κείμενα που λες πως γράφονται από μία … ευγενή ματαιοδοξία, καθώς απευθύνονται σε ένα Έλληνα ο οποίος πριονίζει χαρούμενος το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Επιφυλλίδες με ευαισθησία και σκληρότητα. Με βαριές κουβέντες. Κουβέντες που σε τραντάζουν. Που σε προβληματίζουν, ακόμη κι αν διαφωνείς με το ισοπεδωτικό τόνο που πολλές φορές έχει η οπτική του ξεχωριστού καθηγητή.http://www.kathimerini.gr/
 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου