Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Δεν «περπατάει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

ΤΗΣ ΠΟΠΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


«Παγωμένο» κρατούν το νόμο της ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών οι τράπεζες, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του υπουργείου Εργασίας, απαξιώνουν τις αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού που καταθέτουν καθημερινά εκατοντάδες οφειλέτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μόλις ένας συμβιβασμός μεταξύ τράπεζας και υπερχρεωμένου οφειλέτη!
Οπως όλα δείχνουν, η πολυσυζητημένη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού παραμένει ευχολόγιο, παρόλο που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου και οι αιτήσεις των υπερχρεωμένων στις τράπεζες είναι καθημερινά εκατοντάδες. Σημειώνεται ότι η αποτυχία της προσπάθειας για εξωδικαστικό συμβιβασμό είναι προϋπόθεση για προσφυγή στα δικαστήρια, δυνατότητα που παρέχεται στους υπερχρεωμένους οφειλέτες από την 4η Ιανουαρίου του 2011.

Απροθυμία τραπεζών

Από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή «διαπιστώνεται μία απροθυμία, αδράνεια ή τουλάχιστον ελλιπής προετοιμασία των τραπεζών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της διαδικασίας».
Πιο αναλυτικά, ο Συνήγορος του Καταναλωτή υπέβαλε μέχρι σήμερα σχέδια διευθέτησης οφειλών από 1.155 οφειλέτες, ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής από 570, η ΕΚΠΟΙΖΩ από 502, ενώ εκατοντάδες ή και χιλιάδες είναι οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί από άλλες ενώσεις καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ, ΙΝΚΑ κ.ά.) και από δικηγόρους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί μόλις ένας συμβιβασμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 3.888 αιτήσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή προς τους πιστωτές έχουν απαντηθεί μόλις 123 (δηλαδή ποσοστό 3,16%) κι έχουν δοθεί μόλις πέντε θετικές απαντήσεις.
Σύμφωνα με τις καταναλωτικές ενώσεις, μεγάλες τράπεζες συστηματικά δεν απαντούν στις αιτήσεις των οφειλετών, ενώ άλλες το κάνουν μόνο για να ζητήσουν πρόσθετα στοιχεία από τους υπερχρεωμένους, χωρίς να παίρνουν θέση επί του σχεδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Παράλληλα, κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιπροτείνουν μηνιαίες δόσεις χιλιάδων ευρώ ή την «αιώνια» εξυπηρέτηση του χρέους με μικρές καταβολές.
«Ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου αλλά δυστυχώς οι περισσότερες τράπεζες τον σαμποτάρουν. Το 20% με 30% των υποθέσεων της ρύθμισης των χρεών θα έπρεπε να ''κλείσουν'' εξωδικαστικώς. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα υπερφορτωθούν το επόμενο διάστημα τα δικαστήρια με χιλιάδες αιτήσεις για ρύθμιση των χρεών και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχτεί η διαδικασία», είπε η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, που ζητά αναστολή των πλειστηριασμών για όλο το 2011. Να σημειωθεί ότι η αναστολή των πλειστηριασμών ισχύει ώς το τέλος του 2010, ενώ για την πρώτη κατοικία ισχύει μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου του 2011.

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=8&artid=72288

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου