Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

"Μυστικές μπίζνες Ερντογάν - Παπανδρέου"

Δήλωση-βόμβα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου


Της Αγγελικής Σπανού


“Είστε έτοιμοι να κάνετε μπίζνες με τον έλληνα πρωθυπουργό στο Αιγαίο;” “Βεβαίως, ήδη το κάνουμε”. Αυτή ήταν η απάντηση που, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της “Μακεδονίας”, έδωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν δέχθηκε τη σχετική ερώτηση στη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης, το βράδυ της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου, στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, με την ευκαιρία της έκθεσης “Ήρωες: Θνητοί και μύθοι στην αρχαία Ελλάδα”.

Η αποκάλυψη Νταβούτογλου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει δημόσια στο πλέον υψηλό πολιτικό επίπεδο (πρωθυπουργός-ΥΠΕΞ) ότι δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης πετρελαίου στο Αιγαίο. Από την τουρκική πλευρά, όμως, στέλνονται με όλο μεγαλύτερη ένταση αντίθετου περιεχομένου μηνύματα. Στη συγκεκριμένη δεξίωση παρέστησαν μεγάλος αριθμός μόνιμων αντιπροσώπων χωρών-μελών των Ηνωμένων Εθνών, αξιωματούχοι του οργανισμού, καθώς και μέλη της ομογένειας της Νέας Υόρκης. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρέθηκε για μία μόνο ημέρα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να παραβρεθεί σε συνεδρίαση του σώματος για το Ιράκ. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αφού περιηγήθηκε την έκθεση, έκανε μια προκλητική δήλωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός είναι κοινή ελληνοτουρκική κληρονομιά: “Ένιωσα σαν να βρίσκομαι στη Μεσόγειο, στην Τροία ή στην Αθήνα, στις δύο απέναντι ακτές του Αιγαίου. Είδα έργα από την Τροία, από την ελληνική παράδοση, και ως ακαδημαϊκός απόλαυσα την έκθεση. Ως γείτονας της Ελλάδας, είμαι ευτυχής που βρίσκομαι εδώ”. Αποκορύφωμα ήταν η δήλωσή του για τις μπίζνες που ήδη γίνονται, στις οποίες ποτέ δεν έχει αναφερθεί δημόσια η ελληνική κυβέρνηση.

Η δήλωση Νταβούτογλου προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην ελληνική διπλωματία, όταν από τη Νέα Υόρκη έφτασαν τα νέα στην Αθήνα. Και ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις, κατά τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την ελληνική, προκειμένου να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων στο Αιγαίο. Αν και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πολύ πρόσφατα από το βήμα της Βουλής απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης πετρελαίων που τυχόν υπάρχουν στο Αιγαίο όσο παραμένει σε ισχύ η απειλή του κάζους μπέλι, από την άλλη πλευρά γίνονται προσπάθειες για τη διαμόρφωση κλίματος προετοιμασίας ραγδαίων εξελίξεων. Ήταν απολύτως ενδεικτικά όσα είπε στην εφημερίδα της Κύπρου “Σημερινή” την προηγούμενη Κυριακή ο τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς: “Μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50%-50% του Αιγαίου. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης”.

Σχέδιο για νέα τάξη πραγμάτων στο Αιγαίο

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι υπάρχει παρασκηνιακά σχεδιασμός προς αυτήν την κατεύθυνση: Η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κλιμακωτά ώς τα 12 ναυτικά μίλια σε θαλάσσιες περιοχές εκτός του ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία ντε φάκτο να ακυρώσει το κάζους μπέλι, εφόσον θα ασκηθεί το εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα χωρίς αντίδραση. Ο εναέριος χώρος να ρυθμιστεί, ώστε να έχει εύρος ανάλογο με τα δαντελωτά χωρικά ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη να οριοθετηθούν. Ακανθώδες σημείο είναι η εξαίρεση της περιοχής του Καστελόριζου, ως προς την οποία επιμένει η Άγκυρα, θεωρώντας ότι εκεί υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τέτοιου είδους εκτιμήσεις και πληροφορίες έχουν τεθεί υπόψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος καθόλου τυχαία ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία δεν βρίσκονται στο προσκήνιο, αλλά όπως πολλές πλευρές πιστεύουν κινούνται στο παρασκήνιο. Μάλιστα, παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η ανακοίνωση κειμένου αρχών για την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και πιστεύουν ότι, ακόμη και αν η ελληνική πλευρά προσπαθήσει να αποφύγει τις ραγδαίες εξελίξεις, λόγω της δύσκολης οικονομικής - κοινωνικής - πολιτικής συγκυρίας, η κυβέρνηση Ερντογάν θα εκθέσει την κυβέρνηση Παπανδρέου, εκφράζοντας εμπράκτως τον εκνευρισμό της για υποσχέσεις που αθετήθηκαν.

http://www.makthes.gr/news/politics/66648/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου