Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Επιδίωξη συμφιλίωσης Μπουτάρη - Άνθιμου

Συνάντηση με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο θα έχει μεθαύριο Τετάρτη στο μέγαρο της μητρόπολης ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Του Νίκου Ηλιάδη


Η συνάντηση γίνεται μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του νέου δημάρχου και ζητήθηκε από τον ίδιο το μητροπολίτη. Είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ανδρών μετά το θερμό επεισόδιο που είχαν ανήμερα του Αγίου Δημητρίου μέσα στην εκκλησία του πολιούχου της πόλης. Ο κ. Άνθιμος ως γνωστόν είχε επιτεθεί στον κ. Μπουτάρη, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «όσο θα ζω εγώ, εσύ δεν θα δεις δημαρχία». Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κ. Μπουτάρη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «μουτζαχεντίν» το μητροπολίτη. Το κλίμα στις σχέσεις των δύο ανδρών βάρυνε ακόμη περισσότερο τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ακόμη και μετά τις εκλογές, αφού ο κ. Μπουτάρης επέμεινε στη γραμμή του καλώντας μάλιστα τον κ. Άνθιμο «να πετάξει τα ράσα και να ξυριστεί, εάν επιθυμεί να κάνει κόμμα».

Χωρίς συγγνώμες


Ο κ. Μπουτάρης θα προσέλθει στη μεθαυριανή συνάντηση συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Καλυψώ Γούλα. «Σκοπεύετε να ζητήσετε συγγνώμη ή να προσκαλέσετε το μητροπολίτη στην τελετή ορκωμοσίας την Πέμπτη;», ρωτήθηκε από τη «Θ» ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος απάντησε πως «δεν τίθεται θέμα συγγνώμης. Αυτά τα ξεκαθαρίσαμε. Ο Άνθιμος είχε την καλοσύνη να με προσκαλέσει κι εγώ έχω την υποχρέωση να ανταποκριθώ. Έχουμε και οι δύο έναν θεσμικό ρόλο, ο οποίος μας επιβάλλει να συνεργαστούμε». Όπως διευκρίνισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, «η συνεργασία μας θα αφορά ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, όπως συσσίτια, μέριμνα για τους άστεγους, για τους ανήμπορους και για άλλα παρόμοια θέματα». Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν τίθεται ζήτημα πρόσκλησης του μητροπολίτη στην ορκωμοσία. Όλα αυτά τα προβλέπει ο ‘Καλλικράτης’. Στην ορκωμοσία της Πέμπτης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μόνον οι δημοτικοί σύμβουλοι. Θα αναγνωστεί ο πολιτικός όρκος και όσοι επιθυμούν ας δώσουν θρησκευτικό όρκο στο Ευαγγέλιο. Αυτό δεν απαιτεί παρουσία εκπροσώπου της εκκλησίας. Βεβαίως, εάν προσέλθει κάποιος, εμείς φυσικά θα τον καλοδεχτούμε, αλλά δεν πρόκειται εμείς να προσκαλέσουμε κανέναν πέραν των προς ορκωμοσία συμβούλων και φυσικά των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης».

περισσότερα
http://www.makthes.gr/news/politics/66732/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου