Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Πυρά πράσινων στελεχών κατά της “τρόικας Μπουτάρη”

Του Φίλιππου Δεργιαδέ


Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επικρίνουν ανοιχτά την τρόικα “Μπουτάρη - Αβραμόπουλου - Κουράκη” της παράταξης Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη.


Οξύνεται η ενδοπαραταξιακή αναταραχή στην πλειοψηφούσα παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη”, παραμονές μάλιστα της παραλαβής της δημοτικής αρχής από τον Γιάννη Μπουτάρη. Χθες το πρωί, ο Γιώργος Γεράκης, γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος, σε δήλωσή του τόνισε την ανάγκη της “ισοπολιτείας μέσα στον συνδυασμό” και ευθέως τάχθηκε κατά της άτυπης ηγετικής “τρόικας”.
Όπως όλα δείχνουν, αν άμεσα δεν βρεθεί ισορροπία, η συνέχεια ίσως να εγκυμονεί περιπέτειες. Προς αυτή την κατεύθυνση, χθες το απόγευμα και νωρίτερα από τη βραδινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης Χ. Παπαστεργίου συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Νομαρχιακής προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω στάση τους. Οι περισσότεροι συντάχθηκαν με την κριτική θέση του Γ. Γεράκη, ενώ από όλους διατυπώθηκε η ανάγκη η Πρωτοβουλία να ξεπεράσει τα προσωποπαγή σχήματα και να λειτουργήσει με κανόνες παράταξης. Δεν έλειψαν βέβαια οι αιχμές για τη μη αξιοποίηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως του Λ. Ζαχαριάδη, Γ. Γεράκη, Μ. Σταυρίδου κ.ά., ενώ καταγράφηκε και το γεγονός των αντιδράσεων τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ που θέλησαν να τοποθετηθούν δημόσια με ανακοινώσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση συμμετείχαν, εκτός του γραμματέα της Ν.Ε. Χρήστου Παπαστεργίου και οι Γιώργος Γεράκης, Στεφανία Τανιμανίδου, Μαρία Σταυρίδου, Δήμητρα Αγκαθίδου, Λάζαρος Ζαχαριάδης, Μαρία Ακριτίδου, Θεοδώρα Λειψιστινού, Στέλιος Κανάκης, Γιώργος Αρβανίτης, Γιώργος Δημαρέλος, Λευτέρης Κιοσέογλου.
Σχετικά με τις εξελίξεις, χθες παρενέβη και ο συντονιστής της Δημοκρατικής Αριστεράς Σ. Παπαθανασίου, ο οποίος, μιλώντας στη “Μ”, αφού ξεκαθάρισε ότι “η τριανδρία δεν μας ενοχλεί αν η λειτουργία της αφορά μόνο τις αρμοδιότητες του δημάρχου ο οποίος ορίζει και τους αντιδημάρχους”, τόνισε την ανάγκη “η Πρωτοβουλία να λειτουργήσει ενιαία και ισόνομα με όρους παράταξης μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο”.
Αίτημα για δημοκρατική λειτουργία
Στα βασικά της σημεία η δήλωση του Γ. Γεράκη, αφού επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη μάχη των εκλογών στον δήμο Θεσσαλονίκης για την αλλαγή σελίδας και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του “Καλλικράτη”, απευθύνει έκκληση για λειτουργίες δημοκρατίας και ισοπολιτείας εντός της Πρωτοβουλίας ενώ συγχαίρει τους νέους αντιδημάρχους. Ωστόσο, δεν αποφεύγει να “φωτογραφήσει” την ισχυρή τριανδρία της “Πρωτοβουλίας”, των “Μπουτάρη - Αβραμόπουλου - Κουράκη, τονίζοντας ότι αυτό το σχήμα δεν μπορεί να σταθεί ως καθοδηγητικό όργανο.
Όπως σημειώνει, “το ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά και μετεκλογικά δεν διεκδίκησε θέσεις και αξιώματα και δεν έβαλε στο τραπέζι όρους και προϋποθέσεις αλλά διεκδίκησε αξιοκρατία και ισοπολιτεία, όπως και την ώσμωση των συνιστωσών τής Πρωτοβουλίας, που μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με τη συζήτηση και τη δημιουργία συναντίληψης και συγχρονισμού”. Αφού παρατηρεί ότι “κανένα σύστημα στη σημερινή εποχή δεν μπορεί να επιτύχει αν δεν λειτουργήσει δημοκρατικά”, αναφέρεται στην “ύπαρξη τρόικας”, που, όπως σημειώνει, είναι ένας “ατυχής όρος, που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και που μπορεί μόνο σαν συναισθηματική σχέση να σταθεί και με κανέναν τρόπο σαν καθοδηγητικό όργανο που σχεδιάζει τα πάντα και παίρνει τις αποφάσεις που οι άλλοι πρέπει να εκτελούν”.

Τέλος δηλώνει, ότι “το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος, ως γραμματέας της ΠΕ ΠΑΣΟΚ Κ. Μακεδονίας, θα κάνουν τα πάντα για να διαφυλαχθεί η επιτυχία αυτής της πολιτικής και η υλοποίησή της”.

θυμηθείτε τι έγραψα μετά τις δημοτικές εκλογές εδώ 
 
http://www.makthes.gr/news/politics/66592/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου