Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

Στήθηκε ο ανδριάντας του Καραμανλή

Της Βαρβάρας Ζούκα
Λίγη ώρα πριν από την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ολοκλήρωνε την τοποθέτηση του μαρμάρινου ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη νέα παραλία, στην αρχή της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η τοποθέτηση έγινε παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει για την υπόθεση η νέα δημοτική αρχή. Το φορτηγό που μετέφερε στη Θεσσαλονίκη τον ανδριάντα του Καραμανλή έφτασε στην περιοχή της νέας παραλίας γύρω στις 8.00 χθες το πρωί. Από νωρίς στο σημείο βρέθηκαν ο πρώην υπουργός και αδελφός του αείμνηστου Κ. Καραμανλή, Αχιλλέας Καραμανλής, καθώς επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Τις εργασίες τοποθέτησης επέβλεπε προσωπικά ο γλύπτης του έργου Πραξιτέλης Τζανουλίνος. Η απερχόμενη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε στην τοποθέτηση του ανδριάντα μετά το πράσινο φως που έλαβε από τις εισαγγελικές αρχές.
Ο ανδριάντας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κόστισε περίπου 250.000 ευρώ, έχει ύψος τρία μέτρα και βρίσκεται τοποθετημένος σε κλιμακωτό βάθρο 1,60 μέτρων. Σύμφωνα με την περιγραφή του ίδιου του καλλιτέχνη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσιάζεται “ευθυτενής, αγέρωχος, κλασικός και κομψός, σε στάση σχεδόν κούρου, η οποία και τον χαρακτήριζε". Με το αριστερό του χέρι εμφανίζεται να ακουμπά στο έδρανο του κοινοβουλίου, πάνω στο οποίο υπάρχει μια εικονογραφημένη παράσταση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο με την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, ενώ στο δεξί χέρι του κρατά τη συνθήκη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Έχουμε ενστάσεις, θα το επανεξετάσουμε”
Για γεροντικό πείσμα του Αχιλλέα Καραμανλή και υποταγή του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου σε κομματικές διαθέσεις έκανε λόγο ο Γ. Μπουτάρης αναφερόμενος στην υπόθεση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται, όπως είπε, για μια ατυχή επιλογή του απερχόμενου δημάρχου, η οποία έγινε κατά παράβαση όσων έχουν λεχθεί για το θέμα. “Έχουμε ενστάσεις και θα παραπέμψουμε το θέμα σε επιτροπή, η οποία και θα αποφασίσει για τον ανδριάντα”, ανέφερε ο κ. Μπουτάρης λέγοντας ότι η νέα παραλία της Θεσσαλονίκης δεν είναι η αυλή κανενός για να αποφασίζει όποτε και όπου θέλει να βάζει αγάλματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προσωπικότητες του μεγέθους του Κ. Καραμανλή.
Ο Αχιλλέας Καραμανλής ήρθε και συναντήθηκε με τον Γ. Μπουτάρη για το θέμα του ανδριάντα, ενώ νωρίτερα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Απ. Τζιτζικώστα.

http://www.makthes.gr/news/politics/66902/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου