Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο Πούτιν ή... Μπάτμαν δεν πολυπατάει στο γραφείο του

Η παγκόσμια αναταραχή από τις αποκαλύψεις εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας από τον ιστότοπο WikiLeaks συνεχίζεται και σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Ρωσία.


Παρότι δημοσίως η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να επιδιώκει επαναπροσδιορισμό και σύσφιξη σχέσεων με την Μόσχα, στα διπλωματικά παρασκήνια η Ρωσία χαρακτηρίζεται «διεφθαρμένη και μαφιόζικη χώρα» ενώ ο πρωθυπουργός Πούτιν εμφανίζεται να έχει παράξενη εργασιακή συμπεριφορά... απουσιάζοντας συχνά από το γραφείο του, δουλεύοντας από το σπίτι, επιδεικνύοντας συμπεριφορά «παραιτημένου» και «απομονωμένου»

Παράλληλα, τόσο ο πρωθυπουργός Πούτιν όσο και ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, θεωρούνται από τους αμερικανούς διπλωμάτες άνθρωποι που γνωρίζουν το μέγεθος της διαφθοράς αλλά επωφελούνται από αυτήν.

Αυτοκρατορική κλεπτοκρατία

Η Ρωσία θεωρείται απολύτως διεφθαρμένη, ενώ η ηγεσία Πούτιν χαρακτηρίζεται «αυτοκρατορική κλεπτοκρατία». Οι δημόσιοι άνδρες -λένε οι αμερικανοί διπλωμάτες- συνεργάζονται με τους ολιγάρχες και το οργανωμένο έγκλημα, συγκροτώντας, όλοι μαζί ένα «μαφιόζικο κράτος».

Εμπόριο όπλων, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προσωπικός πλουτισμός, προστασία των γκάνγκστερς, χρηματισμοί και λαδώματα, βαλίτσες γεμάτες χρήματα και μυστικοί τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο: τα τηλεγραφήματα δίνουν μια εικόνα ενός πολιτικού συστήματος όπου η δωροδοκία φτάνει ετησίως το ποσό των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στο οποίο είναι συχνά δύσκολο να ξεχωρίσεις την κυβερνητική δραστηριότητα από το οργανωμένο έγκλημα.

Ανάμεσα στους πιο εντυπωσιακούς ισχυρισμούς που περιέχονται στα τηλεγραφήματα των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών από τη Μόσχα προς την Ουάσιγκτον και τα οποία διέρρευσαν στον ιστότοπο WikiLeaks, περιλαμβάνονται:

Οι ρώσοι κατάσκοποι χρησιμοποιούν νονούς της μαφίας για να φέρουν εις πέρας εγκληματικές επιχειρήσεις όπως η εμπορία όπλων και άλλες «βρώμικες» δουλειές.

Τα Σώματα Ασφαλείας (αστυνομία, μυστικές υπηρεσίες) αλλά και οι εισαγγελικές Αρχές προσφέρουν de facto προστασία στα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στη χώρα.

Η δωροδοκία λειτουργεί ως παράλληλο φορολογικό σύστημα με στόχο τον προσωπικό πλουτισμό αξιωματούχων της αστυνομίας, της κυβέρνησης και των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας (FSB), υπηρεσία που διαδέχθηκε την KGB.
Ο Πούτιν κατηγορείται ότι σώρευσε «παράνομα πλούτη» στην περίοδο της προεδρίας του, τα οποία διάφορες πηγές υποστηρίζουν ότι έχει κρύψει στο εξωτερικό.

«Μη χώνετε τη μύτη σας»

Εξοργισμένος ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν πριν ακόμη μάθει τις σημερινές αποκαλύψεις - εμφανίστηκε χθες βράδυ σε συνέντευξή του στο CNN και τον Λάρι Κινγκ για να καταδικάσει το σύνολο των αμερικανικών τηλεγραφημάτων και να προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον να «μην χώνει τη μύτη της στις υποθέσεις της Ρωσίας».

Ο Μπάτμαν κι ο Ρομπέν

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι δεν τον διασκέδασε η αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρονται σε αυτόν αποκαλώντας τον «Μπάτμαν» ενώ για στον πρόεδρο Μεντβέντεφ έχουν δώσει το παρατσούκλι «Ρομπέν»...
«Για να είμαι έντιμος απέναντί σας, δεν υποπτευόμασταν ότι αυτή η κριτική θα μπορούσε να γίνεται με τόση υπεροψία, με τέτοιο κυνισμό» τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος στα τηλεγραφήματα που διέρρευσαν σήμερα και αφορούν στην προσωπική του δραστηριότητα, εμφανίζεται να πηγαίνει στο πρωθυπουργικό γραφείο... όποτε του αρέσει, να δουλεύει συχνά από το σπίτι, να βαριέται συχνά και ώρες - ώρες να μοιάζει απομονωμένος...

Μαρία Κράλλη

Του αρνούνται ακόμη και το δικαίωμα έφεσης!

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, να ασκήσει έφεση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του για "βιασμό και σεξουαλική επίθεση", ανακοίνωσε σήμερα το Δικαστήριο.
Ο δικηγόρος του Ασάνζ άσκησε έφεση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ιντερπόλ, ενώ ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες.
Η δικαστική απόφαση σημαίνει ότι τόσο το ένταλμα σύλληψης της σουηδικής αστυνομίας όσο και εκείνο της Ιντερπόλ ισχύουν.
"Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έδωσε άδεια για την άσκηση έφεσης κι έτσι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Εφετείου Svea", δήλωσε στο Ρόιτερ η αξιωματούχος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κέρστιν Νόρμαν.Πηγή: ΑΠΕ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=44624948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου