Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Έρευνα: Φρούτα και λαχανικά δεν προστατεύουν ιδιαίτερα από τον καρκίνοΗ καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ωφέλιμη για πολλά πράγματα, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες. Ωστόσο, δεν φαίνεται τελικά να προστατεύει ιδιαίτερα από τον καρκίνο, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα καρκίνου «British Journal of Cancer», επαναξιολόγησαν μια δεκαετία ερευνών κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες αφορούν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων – λαχανικών και στην εμφάνιση καρκίνου. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι παρά τις συστάσεις των γιατρών οι άνθρωποι να τρώνε τουλάχιστον πέντε μερίδες αυτής της τροφής, ώστε να διατηρείται ο οργανισμός τους υγιής, αυτή η διατροφή δεν φαίνεται να επιφέρει κάποια άξια λόγου μείωση στον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, ενώ υπάρχουν αναμφισβήτητα οφέλη από τη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχουν ακόμα πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι μια τέτοια διατροφή προστατεύει και από τον καρκίνο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο έχει τελικά περισσότερη σχέση με το πόσο τρώει κανείς και πίνει, παρά με το τι τρώει. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μόνοι παράγοντες που σίγουρα επιδρούν στον καρκίνο, είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία, καθώς επίσης ο καπνός. Ενώ το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μέχρι και 50 φορές, η κατανάλωση ακόμα και μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών δεν φαίνεται να μειώνει αυτό τον κίνδυνο περισσότερο από 10% το πολύ.
Από την άλλη, οι υπέρβαροι άνθρωποι παράγουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ορμονών από ό,τι όσοι έχουν κανονικό βάρος, πράγμα που, ειδικά στις γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Αυξάνεται επίσης -και στα δύο φύλα- ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου, του παγκρέατος, του οισοφάγου και των νεφρών. Τέλος, το αλκοόλ, όταν διασπάται μέσα στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να προξενήσει ζημιά στα κύτταρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λαιμού, του μαστού, του εντέρου και του ήπατος.
Η νέα βρετανική μελέτη έρχεται μετά από μια πρόσφατη έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, που διαπίστωσαν ότι για κάθε δύο πρόσθετες μερίδες φρούτων και λαχανικών που κάποιος καταναλώνει μέσα στη μέρα, ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο, μειώνεται μόλις κατά 3%.


http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=69773

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου