Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Οπως τους καπνίσει...Του Kωνσταντινου Zουλα

Εφόσον ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε πόσο σημαντική θεωρεί στο εξής την απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων, θα σταθούμε σήμερα στο πώς αντιμετώπισε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Γιάννης Ραγκούσης μια επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., κ. Χρήστου Ζώη. Η ερώτηση έγινε εξ αφορμής ρεπορτάζ της «Κ» που ανέδειξε ότι επτά νεοκλεγέντες δήμαρχοι (Ζακύνθου, Σπάρτης, Μεσολογγίου, Αλμυρού, Τεμπών, Μαντουδίου και Ερμιόνης) όχι μόνον δεν υπάκουσαν στην επιταγή του νόμου Ραγκούση (3870) να δημοσιοποιήσουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών τις προεκλογικές τους δαπάνες, αλλά δεν μπήκαν καν στον «κόπο» να ζητήσουν από το υπουργείο, ως όφειλαν, τον σχετικό κωδικό πρόσβασης στο νέο σύστημα διαφάνειας.
Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες πόσο προκλητική ήταν η στάση των επτά δημάρχων, αρκεί η επισήμανση ότι ήταν οι μόνοι εκ των 1.100 συνυποψηφίων τους που δεν ζήτησαν τον εν λόγω κωδικό, αδιαφορώντας και για τις παρεπόμενες κυρώσεις του νόμου που προβλέπει ακόμη και την ποινή της έκπτωσης, αν οι δημοσιευθείσες δαπάνες αποδειχθούν αναληθείς ή υπερβούν το 1/3 των επιτρεπομένων.
Ο κ. Ραγκούσης, λοιπόν, απαντώντας στον κ. Ζώη επικαλέστηκε αρχικώς μια κραυγαλέα αντίφαση του νόμου που ορίζει μεν ποινές στους παραβαίνοντες τα όρια των δαπανών που δημοσιοποιούν, αλλά «ξεχνά» να προσδιορίσει κυρώσεις σε όσους με δική τους υπαιτιότητα δεν μετέχουν καν στο νέο σύστημα, προφανώς διότι ο νομοθέτης θεωρεί τη συμμετοχή τους εκ των ων ουκ άνευ, εξ ου και τη χαρακτηρίζει υποχρεωτική. Στη δε εύλογη παρατήρηση του κ. Ζώη ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει τυχόν αμνήστευση των επτά, στους «υπολοίπους» νομοταγείς δημάρχους, οι οποίοι θα ελεγχθούν για τα δημοσιευμένα έξοδά τους, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε «ξαφνιασμένος» από την εμμονή του βουλευτή της Ν.Δ. να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο δικός του νόμος!
Ο γράφων ελπίζει η «ελαστικότητα» του κ. Ραγκούση να μη σχετίζεται με το ότι έξι από τους επτά παρανομούντες εξελέγησαν με πράσινη υποστήριξη. Οπως επίσης να μην εφαρμόσει εντέλει τον νόμο του... όπως του καπνίσει, σαν τον συνάδελφό του π.χ., κ. Ανδ. Λοβέρδο, που σφυρίζει αδιάφορα για το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα εξακολουθεί να φουμάρει αρειμανίως (και δημοσίως)…
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_23/12/2010_426551


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου