Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Μια άδεια καρέκλα, ένα πορτρέτο και ένα κείμενο, στην απονομή των Νόμπελ στο Οσλο

Στην άδεια καρέκλα του Λιου Σιαομπό, του Kινέζου πολιτικού διαφωνούντα που παρότι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, οι κινεζικές αρχές του αρνήθηκαν την άδεια να παραλάβει το βραβείο, τοποθέτησε το Νόμπελ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Στην τελετή απονομής που έγινε στο Όσλο, εκτός από την άδεια καρέκλα υπήρχε και ένα τεράστιο πορτρέτο του Λιου Σιαομπό, που είναι φυλακισμένος επειδή εξέφρασε την έντονη πολιτική διαφωνία του προς την κινεζική κυβέρνηση. Ο Σιαομπό βρίσκεται 11 χρόνια στην φυλακή. Και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να αφεθεί ελεύθερος προκειμένου τουλάχιστον να παραλάβει το Νόμπελ, το αίτημα δεν συγκίνησε τις κινεζικές αρχές.

Η Νορβηγίδα ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, διάβασε στην τελετή ένα από τα κείμενα του Σιαομπό προς τιμήν του, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής, λίγο προτού τοποθετήσει το Νόμπελ στην άδεια καρέκλα, κάλεσε εκ νέου την Κίνα να απελευθερώσει τον Λιου Σιαομπό.
"Ο Λιου άσκησε μόνον τα πολιτικά του δικαιώματα. Δεν έκανε τίποτα κακό. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος", είπε ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ τονίζοντας πως το κινεζικό Σύνταγμα εγγυάται επισήμως την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της άσκησης κριτικής στην κρατική μηχανή.
Και συνέχισε: "Πολλοί θα διερωτηθούν αν, παρά την δύναμή της, η Κίνα δείχνει αδυναμία φυλακίζοντας έναν άνθρωπο για 11 χρόνια επειδή απλώς και μόνο εξέφρασε τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κυβερνάται η χώρα του".
Εκοψε την μετάδοση η Κίνα
Η τελετή απονομής των Νόμπελ λογοκρίθηκε στην Κίνα και διακόπηκε η σύνδεση με τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, CNN και TV5 αμέσως μόλις ξεκίνησε η μετάδοσή της και όσοι συντόνιζαν τις τηλεοράσεις τους σε αυτά τα δίκτυα έβλεπαν μαύρη οθόνη. Παράλληλα οι κινεζικές αρχές είχαν "μπλοκάρει" κάθε μετάδοση της τελετής απονομής, που επιχειρήθηκε από από άλλα δίκτυα, ενώ φρόντισαν να φιμώσουν και το διαδίκτυο, με αποτέλεσμα οι ιστότοποι διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης να "πέσουν".Μετά το τέλος της απονομής, όλα τα προγράμματα επανήλθαν κανονικά, το ίδιο και τα sites.
Η Κίνα καταδίκασε την Ακαδημία για την επιλογή της να τιμήσει με Νόμπελ Ειρήνης τον Λιου Σιαομπό, επιμένοντας στην θέση της ότι πρόκειται για "εγκληματία". Δεκαεννέα χώρες δεν προσήλθαν στην τελετή απονομής, εξαιτίας της μη απελευθέρωσης του Σιαομπό, ανάμεσά τους Ρωσία, Κούβα και Βενεζουέλα, ενώ, ακόμα και ο Μπαρακ Ομπάμα σε δηλώσεις του, ανέφερε πως δεν είναι δυνατό "σήμερα, μέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Σιαομπό να βρίσκεται ακόμα στην φυλακή".

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=232228

Προς τον ΟΜΠΑΜΑ: Η μέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ισχύει για τον ΑΣΑΝΖ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου