Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Παραιτήθηκε το «βαθύ λαρύγγι» των Γερμανών Φιλελυθέρων


Παραιτήθηκε μέλος του FDP που έδινε πληροφορίες στις ΗΠΑ μετά τις αποκαλύψεις του WikiLeaks για τις δραστηριότητές του.

Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP) ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελαρίου Γκουίντο Βεστερβέλε εγκαταλείπει τα καθήκοντά του επειδή ήταν «το βαθύ λαρύγγι» των Αμερικανών, όπως αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks.

Το FDP αποκάλυψε ότι η πηγή των διαρροών είναι ο Χέλμουτ Μέτσνερ, 41 ετών, επικεφαλής των υπηρεσιών του Βεστερβέλε στο κόμμα.
«Ο συνεργάτης του επικεφαλής του FDP, που παραδέχθηκε τις επαφές του με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, παραιτήθηκε κοινή συναινέσει από τα καθήκοντα του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του FDP σε μία λακωνική ανακοίνωση.
Ο ιστότοπος WikiLeaks αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι ένα μέλος του FDP έδινε πληροφορίες στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2009 για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων του κόμματός του με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Στα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν ο αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Φίλιπ Μέρφι περιέγραφε την πηγή μέσα από το FDP ως μέλος του κόμματος που κρατούσε σημειώσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Ο Μέτσνερ χαρακτήρισε επίσης τον συντηρητικό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε--νυν υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας--»νευρικό» και «γέρο δύστροπο» και έδωσε αντίγραφα εσωτερικών εγγράφων που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/12/2010_367321

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου