Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Μαζική συμμετοχή κόντρα σε Μνημόνιο, βροχή και δακρυγόνα

Ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων αντέδρασαν με 24ωρη απεργία στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά, περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και ανατροπές στην λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών. Η συμμετοχή του κόσμου στο συλλαλητήριο ήταν καθολική, αν και ο καιρός δεν βοήθησε, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια και η εκτεταμένη χρήση χημικών από την αστυνομία. Επίθεση από διαδηλωτές δέχθηκε ο βουλευτής της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης.

Η χθεσινή δράση καθήλωσε αεροπλάνα και πλοία, κλειστές ήταν οι τράπεζες και ο δημόσιος τομέας υπολειτουργούσε. Στο χώρο της υγείας εξυπηρετούνταν μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα μέσα ενημέρωσης σίγησαν.


Σύμφωνα με την ΓΣΕΕ η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Στα Ναυπηγεία, στα διυλιστήρια, στον ΟΛΠ, στα Λιμάνια, στη Χαλυβουργία και στην Coca Cola η συμμετοχή άγγιξε το 100%. Ενών στις Τράπεζες, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ,στα ΕΛΤΑ και στην ΕΥΔΑΠ το ποσοστό της συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 90%.
"Η κυβέρνηση μέσω του μνημονίου δανεισμού δεσμεύθηκε και υλοποιεί μέτρα που επιφέρουν βίαιες ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων, μέτρα που αυξάνουν δραματικά τον αριθμό των ανέργων. Ο πιο σκληρός και αδίστακτος ευρωπαϊκός νεοφιλελευθερισμός στο όνομα των ελλειμμάτων και του χρέους απαιτεί και επιβάλει σκληρά και αντιαναπτυξιακά μέτρα που βίωσαν ποτέ οι ευρωπαίοι πολίτες" αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία προειδοποιεί ότι "οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή και ακύρωση των απαράδεκτων αυτών πολιτικών".
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα μέτρα που οδηγούν στην φτώχεια και την ανεργία.
Για κρυφά μέτρα που θα ταλαιπωρούν το λαό για πολύ καιρό, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα η οποία συμμετείχε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανατροπή των επιβαλλόμενων μέτρων.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πορείας δεν έλειψαν τα επεισόδια με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και ομάδες διαδηλωτών να προβαίνουν σε ρίψη βομβών μολότοφ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=233419

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου