Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Τραφάλγκαρ

Οι «απολίτικοι» έγιναν «τραμπούκοι»

«Η βία δεν θα μείνει ατιμώρητη», δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ απογοητευμένοι είναι οι φοιτητές, αφού η επίθεσή τους στο αυτοκίνητο του Κάρολου κυριάρχησε στα βρετανικά πρωτοσέλιδα, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη.
«Γυαλιά-καρφιά» τα έκαναν οι φοιτητές στην πλατεία του Κοινοβουλίου. Πάντως, το άγαλμα του Τσόρτσιλ, έστω και «στραπατσαρισμένο», στέκεται ακόμη στο βάθρο του... (φωτ. Reuters)«Γυαλιά-καρφιά» τα έκαναν οι φοιτητές στην πλατεία του Κοινοβουλίου. Πάντως, το άγαλμα του Τσόρτσιλ, έστω και «στραπατσαρισμένο», στέκεται ακόμη στο βάθρο του... (φωτ. Reuters)Ενα καμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Τραφάλγκαρ, σπασμένα τζάμια σε καταστήματα στην Οξφορντ Στριτ, γκράφιτι σε κυβερνητικά κτίρια γύρω από το βρετανικό Κοινοβούλιο, 43 διαδηλωτές και 12 αστυνομικοί τραυματισμένοι, 20 συλλήψεις και μια στρεσαρισμένη Καμίλα...
«Σοκαριστικά και απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τα επεισόδια της Πέμπτης στη διάρκεια των φοιτητικών διαδηλώσεων στο Λονδίνο για την αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων. «Οι δράστες θα συναντήσουν το νόμο», δεσμεύτηκε ο Κάμερον.
Για «τραμπούκους» έκανε λόγο ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε η «Ρολς Ρόις» στην οποία επέβαιναν ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα, σημειώνοντας ότι οι ένοπλοι αστυνομικοί που συνόδευαν το πριγκιπικό ζεύγος έδειξαν «τρομερή αυτοσυγκράτηση» την ώρα της επίθεσης. Αντικείμενο έρευνας της αστυνομίας το πώς και γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διαδρομή. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο προστασίας μελών της βασιλικής οικογένειας, διαμορφώνονται κάθε φορά τουλάχιστον τρεις διαφορετικές διαδρομές προς το ίδιο σημείο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη ασφάλεια.
Απώλειες και κέρδη
Το γεγονός «κέρδισε» το ενδιαφέρον όχι μόνο των βρετανικών μέσων, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των φοιτητών. «Επισκιάστηκε ο σκοπός μας και η ουσία των διαδηλώσεων», δηλώνουν οι εκπρόσωποι της βρετανικής Εθνικής Ενωσης Φοιτητών (NUS). Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα βίαια επεισόδια μιας διαδήλωσης που ξεκίνησε ειρηνικά, ο αντιπρόεδρος της NUS, Σέιν Τσόουεν, επέκρινε τις εφημερίδες. «Τα πρωτοσέλιδα δεν ήταν αυτά που θέλαμε. Περιμέναμε από τα Μέσα να γράψουν ότι το νομοσχέδιο καταδικάζει σε χρέη γενιές φοιτητών».
Πάντως, ο πρόεδρος της NUS, Ααρον Πόρτερ, εκτιμά ότι, παρά τα επεισόδια, οι φοιτητές έχουν κερδίσει την κοινή γνώμη, ενώ προετοιμάζονται για τις επόμενες κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου