Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Bastate!!

Βία, πιέσεις και απειλές υφίστανται οι Ιταλοί δημοσιογράφοι


Από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, καταγράφηκαν στην Ιταλία 78 επεισόδια βίας και εκφοβισμού, ψυχικές πιέσεις και λεκτικές απειλές κατά δημοσιογράφων την ώρα της εργασίας τους, κυρίως στο Νότο της χώρας, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης «Οξυγόνο στον Τύπο» που δημοσιεύτηκε σήμερα Δευτέρα.


"Πρόκειται για 13 ψυχικές πιέσεις, 15 επιθέσεις, 34 λεκτικές ή και γραπτές απειλές, 16 αγωγές. Οι δημοσιογράφοι ενεπλάκησαν είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο σε επεισόδια που αριθμητικά ξεπερνούν τα 400", σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου.
Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι από το 2007 μέχρι τώρα ο δημοσιογράφος της Espresso Λίριο Αμπάτε και ο συγγραφέας της "Κομόρα" Ρομπέρτο Σαβιάνο έχουν δεχτεί επανειλημμένα απειλές για τη ζωή τους και τώρα ζουν και κινούνται υπό αστυνομική προστασία.
"Είναι εύκολο για τη Mαφία να επιτίθεται σε μας", είπε ο Λίριο Αμπάντε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ενώ ο διευθυντής της εφημερίδας του Αλμπέρτο Σπαμπινάτο ανέφερε: "Πρόκειται για θέματα που αφορούν όλον τον κόσμο και θέλουμε να γίνουν γνωστά στο εξωτερικό".
Στην έκθεση αποστολής ειδικών του Ινστιτούτου Διεθνούς Τύπου που εδρεύει στη Βιέννη και επισκέφτηκε το Νοέμβριο την Ιταλία, αναφέρεται "στις δυσκολίες που συναντούν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι όταν ασχολούνται με το οργανωμένο έγκλημα, ιδιαίτερα για περιοχές του Νότου της Ιταλίας, όπου οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν πολύ μεγάλη επιρροή". Οι περιοχές αυτές είναι κυρίως η Καλαβρία, το Λάτιο (περιοχή Ρώμης) η Σικελία και η Καμπανία (περιοχή Νάπολης).
Η οργάνωση "Οξυγόνο για τον Τύπο" δημιουργήθηκε το 2008 και συνεργάζεται στενά με την Εθνική Ομοσπονδία Ιταλών Δημοσιογράφων και την οργάνωση "Εντολή Δημοσιογράφων".

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=230831

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου