Στην "ιστορία αναζήτησης μιας νέας ζωής" - όπως ήταν και το θεωρητικό πλαίσιο του συνόλου σχεδόν των σεναρίων των ταινιών που προβλήθηκαν - που περιγράφει η ταινία με τον τίτλο "Periferic- στις παρυφές" του Ρουμάνου σκηνοθέτη Μπογκτάν Τζόρτζε Απέτρι δόθηκε απόψε το βραβείο καλύτερης ταινίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Χρυσός Αλέξανδρος) που συνοδεύεται από το ποσό των 20.000 ευρώ . Για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία βραβεύτηκε και η πρωταγωνίστρια Άννα Ουλάρου. Την ίδια ταινία βράβευσε και η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.
Το δεύτερο βραβείο (Αργυρός Αλέξανδρος και 10.000 ευρώ) έλαβε η πολυσυζητημένη ταινία της Αθηνάς -Ραχήλ Τσαγκάρη "Attenberg" ενώ τον Χάλκινο Αλέξανδρο (5000 ευρώ) που απονέμεται για πρώτη φορά έλαβε η ταινία "Ζαν Ζαντί- Ενας καλός άνθρωπος" του των Λάουρα Αμέλια (Από τον Αγ.Δομήνικο) και Ισραέλ Κάρδενας (Από το Μεξικό) .
Από τη Ρουμανία είναι και ο σκηνοθέτης ΜΑριάν Κρισάν που έλαβε το βραβείο σκηνοθεσία για την ταινία του "Morgen" (Αύριο) . Οι πρωταγωνιστές της ίδιας ταινίας Αντράς Χαθάζι και Γιλμάζ Γιαλτσίν μοιράστηκαν το βραβείο Ανδρικής ερμηνείας , ενώ το βραβείο σεναρίου δόθηκε στον Πολωνό Μάρεκ Λέχκι για την ταινία του με τίτλο "Το Πανόραμα" .
Βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης δόθηκε στην ταινία "Ζεφίρ" της Τουρκάλας Μπέλμα Μπάς.
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) έδωσε τα δύο βραβεία της (για το Eπίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα και σε ελληνική ταινία) στις ταινίες "ΑΥΡΙΟ" του Ρουμάνου Μαριάν Κρισάν, και "Απνοια"του Άρη Μπαφαλούκα.
Η πενταμελής κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους : Μισέλ Δημόπουλο (πρώην διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) ως πρόεδρο και τους: Μοχάμετ Αλ - Νταράτζι σκηνοθέτη από το Ιράκ , Σκαντάρ Κόπτι σκηνοθέτη από την Παλαιστίνη , Μπεχρούζ Χασέιμιαν παραγωγό από το Ιράν, και Μάρτιν Σβάιγκχοφερ διευθυντή της Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής.
Το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων "Ανθρώπινες αξίες" (Συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ) απονεμήθηκε στην ταινία "Τα χείλη" των Ιβάν Φουντ και Σαντιάγο Λόσα από την Αργεντινή.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής η ταινία επιλέχθηκε καθώς "συνδυάζει με μαεστρία τη μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, αναδεικνύει τις αξίες της ανθρωπιάς, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, προς όσους αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες δυστυχίας και φτώχιας".
Το βραβείο τέλος από απονέμει για δεύτερη χρονιά φέτος Δήμος Θεσσαλονίκης με τίτλο "Το Σινεμά και η Πόλη" (συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000) απονεμήθηκε στην ταινία "Ζο όπως Ζονατάν" του Καναδού Μαζίμ Ζιρού .
Έκτακτη ενίσχυση 2,4 εκατ. ευρώ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , ανακοίνωσε ο Υπ. Πολιτισμού
Στο μεταξύ την έκτακτη ενίσχυση με δύο εκατομμύρια ευρώ από το ΥΠΠΟ-Τ και 400.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ του οικονομικά πάσχοντος Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πρόσθετα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από προηγούμενες διοργανώσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού , Παύλος Γερουλάνος .
Ο κ. Γερουλάνος που παρέστη στην τελετή λήξης του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , τόνισε ότι "η φετινή διοργάνωση είχε πλούτο ταινιών και μεγάλο αριθμό επισκεπτών - μεγαλύτερο κι από πέρσι παρά τα οικονομικά προβλήματα. Τελικά ίσως με λιγότερα χρήματα μπορούμε να παράγουμε ευπρεπή καλλιτεχνικά αποτελέσματα χωρίς να πέφτει η ποιότητα - κι αυτό αφορά όχι μόνο το φεστιβάλ αλλά το σύνολο των καλλιτεχνικών φορέων".
Ο υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στις φημολογούμενα υπέρογκα έξοδα των προηγούμενων διοργανώσεων που αφορούσαν κυρίως στη φιλοξενία και τα έξοδα μετακίνησης αναίτια μεγάλου αριθμού καλεσμένων αλλά και σε άλλες δαπάνες -που όπως χαρακτηριστικά είπε "έπρεπε ή και δεν έπρεπε να γίνουν…" .
"Δεν είναι δυνατό τα χρήματα να δίνονται σε σουίτες για τη φιλοξενία ορισμένων και να μην έχουμε στη συνέχεια να τα χορηγήσουμε για την προώθηση ελληνικών παραγωγών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό" τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός .
Όσον αφορά τέλος στην παγίως φημολογούμενη απομάκρυνση του Φεστιβάλ από τη Θεσσαλονίκη ο κ.Γερουλάνος , δήλωσε "η Θεσσαλονίκη είναι ο φυσικός χώρος του κινηματογράφου".
Στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα το ν/ σ για τον κινηματογράφο
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα "περάσει" από τη Βουλή για να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο όπως διαβεβαίωσε απόψε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού , Παύλος Γερουλάνος από τη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε ο υπουργός σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους , στο νομοσχέδιο έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες αλλαγές (που αφορούν στην διοικητική διάρθρωση των κινηματογραφικών φορέων και στα κριτήρια χρηματοδότησης των ταινιών) και "ελπίζουμε να μην ψηφιστεί μόνο από το κυβερνών κόμμα αλλά και από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής".