Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Που θα σταματήσει ο κατήφορος με τα δανεικά;

Ρετάλι αξίας 50 δισ 

Του Σταύρου Χριστακόπουλου


Η σημερινή αποκάλυψη του «Ποντικιού», ότι το ΔΝΤ έχει έτοιμα 50 δισ. ευρώ προκειμένου να «στηρίξει» την Ελλάδα αν κριθεί οριστικά ότι δεν μπορεί να δανειστεί από τις «αγορές» και να εξυπηρετήσει το χρέος της, είναι από πολλές απόψεις συγκλονιστική. Ειδικά μάλιστα αν συνδυαστεί με την επίσης μεγάλη είδηση που έδωσε χθες, σε συνέντευξή του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εναλλακτικό πλάνο έτοιμο για την Ελλάδα, στο οποίο μάλιστα υπάρχει η συμφωνία όχι μόνον του ευρωπαϊκού σκέλους της τρόικας, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ένα τρίτο στοιχείο, που ίσως έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, είναι η χθεσινή παρέμβαση του διεθνούς φήμης οικονομολόγου και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος, σύμφωνα με το Βloomberg, δήλωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε να αποχωρήσει από το ευρώ.
Το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο, κατά τον Ρουμπίνι, ώστε δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καταφέρει η χώρα μας να αποφύγει την αναδιάρθρωση. Η μοναδική ρεαλιστική λύση που έχει η Ελλάδα, κατ’ αυτόν, είναι να εγκαταλείψει το ευρώ και να εισαγάγει μια... νέα δραχμή.
Πώς άραγε μπορεί να συνδέονται αυτά τα τρία στοιχεία;
Μάθετε πως στο ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου