Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Σε δίκη τρεις πρώην Βρετανοί βουλευτές για κατάχρηση βουλευτικών δαπανών

Σε δίκη παραπέμπονται τρεις πρώην βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, με την κατηγορία της κατάχρησης των βουλευτικών δαπανών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.
Οι τρεις βουλευτές, ο Ντέιβιντ Τσέιτορ, ο Έλιοτ Μόρλεϊ και ο Τζιμ Ντέβιν, αρνούνται την κατηγορία, ενώ είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με το επιχείρημα ότι προστατεύονταν από μία πολύ παλαιά νομοθεσία περί κοινοβουλευτικού προνομίου, το οποίο προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των βουλευτών και επεκτείνεται σε κανόνες που ρυθμίζουν τα οικονομικά τους. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί ν' αναλάβει δράση εναντίον τους.
Οι τρεις βουλευτές, οι οποίοι προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, επικαλέστηκαν τη Διακήρυξη Δικαιωμάτων του 1689, σύμφωνα με την οποία "η ελευθερία της έκφρασης και συζητήσεις ή διαδικασίες στο κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να παραπέμπονται σε δίκη ή να αμφισβητούνται σε οποιοδήποτε μέρος ή δικαστήριο εκτός του κοινοβουλίου".
Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι απέρριψε τις προσφυγές των πρώην βουλευτών, προσθέτοντας ότι θα αιτιολογήσει την απόφασή του εν ευθέτω χρόνω.
Οι τρεις πρώην βουλευτές, οι κατηγορίες των οποίων επικεντρώνονται στην υπόθεση βουλευτικών δαπανών και σε ορισμένες περιπτώσεις σε πλαστά τιμολόγια, αντιμετωπίζουν ξεχωριστές δίκες, με την πρώτη να αρχίζει στις 22 Νοεμβρίου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association.
Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στους τρεις πρώην βουλευτές είναι κάθειρξη επτά ετών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Στις ανώτερες κοινωνίες αυτές οι παραβάσεις επισύρουν βαριές ποινές γιατί στρέφονται κατά του Συνόλου. Τα αποδιαλέγουρα τις καλύπτουν γιατί είναι συνένοχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου