Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Παπανδρέου: Καμία διαπραγμάτευση για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου

Του Στάθη από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχει καμία μυστική διαπραγμάτευση με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη.


Στην ερώτησή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις των Τούρκων υπουργών Εξωτερικών και Επικρατείας, Νταβούτογλου και Μπαγίς αντίστοιχα. Ο τελευταίος, μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του πρότεινε να δημιουργηθούν στις «διαφιλονικούμενες» περιοχές των δύο χωρών πλατφόρμες πετρελαίου, που θα μετατραπούν σε «πλατφόρμες επίλυσης διαφορών». Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε στην ερώτησή του ότι αυτές οι απόψεις θέτουν εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία και συνεπάγονται μυστικές συνεννοήσεις.


Πως είναι δυνατόν να συζητάμε για ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ αυτή μας απειλεί με πόλεμο, ρώτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τον πρωθυπουργό.Απαντώντας,ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι τα σενάρια αυτά πηγάζουν από την Τουρκία με αποτέλεσμα εδώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «να τσιμπάμε». «Πρόκειται για επικοινωνιακές κινήσεις στην Τουρκία, στις οποίες εμείς δεν πρέπει να εμπλακούμε», προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου και παρέθεσε μία σειρά από λόγους (όπως η υποβόσκουσα απειλή casus belli για τα 12 μίλια, οι συνεχείς παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά, η μη αναγνώριση του Οικουμενικού Δικαίου της Θάλασσας) που καθιστούν απαγορευτική τέτοιου είδους συνεννόηση με την Τουρκία.

Καρατζαφέρης: Μας απειλούν, πως μπορούμε να συζητάμε για ένταξη;

«Από τη στιγμή που μια χώρα απειλεί μια άλλη χώρα με πόλεμο, πώς μπορούμε εμείς να συζητάμε για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Είμαστε οι πρώτοι συνήγοροι της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη την ώρα που μας απειλεί με πόλεμο», είπε και συμπλήρωσε: «Οδηγούμεθα σε μια πορεία, κατά την οποία η Τουρκία ζητά σειρά πραγμάτων από την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα», είπε ο κ. Καρατζαφέρης, αναφέροντας για παράδειγμα ότι η Αγκυρα ζητεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα προκειμένου να ανοίξει τη θεολογική σχολή της Χάλκης.

Παπανδρέου: Ναι στην ενταξιακή πορεία αλλά με προϋποθέσεις

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα λέει «ναι» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά επιδιώκει να υπάρχει «οδικός χάρτης προς την ΕΕ με πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Αναφερόμενος στο Ελσίνκι το 1999, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης υποχρεώσεων της Τουρκίας που τέθηκε τότε «συνέβαλε σε συνέργειες στην οικονομία, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των λαών. Τώρα ήρθε η στιγμή να κάνουμε στην Ευρώπη μια ειλικρινή συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις» είπε αναφερόμενος στην πρόταση για Σύνοδο Ε.Ε - Τουρκίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα.
«Προτείνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για το θέμα της Τουρκίας. Να πούμε ότι έχει την προοπτική ένταξης, αρκεί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της. Η συζήτηση γίνεται και στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Εμείς πρέπει να τη φέρουμε σε επίσημο επίπεδο της ΕΕ».
ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες
Για την δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), τέλος, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι συστηματική επιδίωξη της Ελλάδας «είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτό περιλαμβάνει και την Τουρκία και την Κύπρο. Η ΑΟΖ όμως δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα», κατέληξε.


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=43546948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου