Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

Φωνάζουν οι Συμιακοί, αλλά ο «Πρωτέας» τους δεν δρομολογείται

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Aγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ρόδου εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και περίπου 18 μέρες το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτέας» της εταιρείας «ΑΝΕΣ», καθώς η εταιρεία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που ζήτησε το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων ως ο νόμος ορίζει, προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβαση των επιδοτούμενων δρομολογίων.


Η ακινητοποίηση του πλοίου και η διακοπή των δρομολογίων που εκτελούσε έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στους κατοίκους στα νησιά Σύμη, Τήλο, Νίσυρο, Κω και ιδιαίτερα σε αυτούς του Καστελόριζου, που έχουν μείνει χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Ρόδο και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές καθημερινές τους ανάγκες. Ετσι αναγκάζονται και πηγαίνουν στη διπλανή Τουρκία για να εφοδιάζονται με είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως διατροφής.
Γεγονός για το οποίο ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τον δήμαρχο του νησιού Π. Πανηγύρη μέσω επιστολής στην οποία ανέφερε ότι «η Πολιτεία συμπεριφέρεται στους ακρίτες σαν να είναι πολίτες μιας άλλης χώρας». Μάλιστα, ο δήμαρχος ζητούσε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση.
Ολες αυτές τις μέρες που ο «Πρωτέας» είναι δεμένος, οι κάτοικοι του Καστελόριζου εξυπηρετούνται από το πλοίο «Διαγόρας» που φτάνει στο νησί τους μια φορά την εβδομάδα.
Χθες, πάντως, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης, μιλώντας στην «Ε», υποστήριξε ότι το πολύ μέχρι την Πέμπτη το πρόβλημα θα έχει λυθεί και ο «Πρωτέας» θα ξεκινήσει και πάλι δρομολόγια. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα για τους κατοίκους των νησιών, αλλά διαφώνησε με την άποψη ότι το πρόβλημα το δημιούργησε το κράτος. «Είναι μια περίπτωση που το κράτος δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη», είπε.
Αντίθετα, ο δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, που και αυτός έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που χρειαζόταν για την εγγυητική επιστολή είναι ποσό τεράστιο για το μέγεθος της ΑΝΕΣ. «Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ποια τράπεζα θα δεχόταν να μας έδινε τέτοια εγγυητική επιστολή; Αν ήθελαν, μπορούσαν ή να τη μειώσουν ή ακόμα και να την αφαιρέσουν τελείως. Αντί να μας πουν συνεχίστε, βοηθήστε, έρχονται και μας λένε "δέστε το καράβι ή αλλιώς φέρτε μας εγγυητική επιστολή 1,5 εκατομμύριο ευρώ"».

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ΑΝΕΣ δημιουργήθηκε το 1980 με τη βοήθεια του Γιώργου Γεννηματά από τον Δήμο Σύμης, «επειδή ακριβώς το κράτος αδιαφορούσε για τα νησιά και τους κατοίκους τους», όπως τονίζει ο δήμαρχος.
«Αν δεν βοηθήσει το κράτος, η ΑΝΕΣ, που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια με τον ιδρώτα των κατοίκων της Σύμης για να αναπληρώσει το κενό που αφήνει η Πολιτεία, θα κλείσει και θα χάσουν τη δουλειά τους 100 οικογένειες», αναφέρει ο κ. Παπακαλοδούκας και επισημαίνει πως «η λύση που θα βρεθεί πρέπει να είναι μόνιμη και όχι μόνο για τις μέρες των εκλογών».
Το πρόβλημα έφτασε και στη Βουλή με ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θοδωρής Δρίτσας.
papastat@enet.gr

Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που δείχνει την έλλειψη ανθρωπιάς των υπευθύνων κρατικοκενταύρων, που δεν βάζουν μυαλό με τις επιστολές, Δήμαρχε. Με το σπάσιμο της κεφαλής θα καταλάβουν, μόνο έτσι! Που αφήνουν τα νησιά χωρίς καράβι. Αλλά θα  παρέμβει ο ΓΑΠ παραμονές εκλογών και σεις ευγνώμονες θα ψηφίσετε μονοκούκι τους πασόκους. Η πατριώτισσά σας η Φώφη, τι λέει επ' αυτού; Τι ενέργειες κάνει;
Άκου υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου