Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Επίθεση του Σουηδού ΥΠΕΞ κατά Ρομπέι για Τουρκία

Λάβρος κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, επειδή στις διάφορες δηλώσεις του, που αφορούν τη διεύρυνση της Ενωσης, δεν αναφέρει την Τουρκία, παρουσιάστηκε χθες ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Μπιλτ.
Συγκεκριμένα, σε καταχώριση στο προσωπικό του μπλογκ ο Μπιλτ, με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου, ανέφερε: "Το να μιλάμε για πολιτική διεύρυνσης και να μιλάμε μόνο για τα δυτικά Βαλκάνια και σε αρκετές ομιλίες να ξεχνάμε την Τουρκία είναι λίγο περίεργο και γεννά ερωτήματα. Δεν είναι κάτι καλό".

Επέτειος
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας έγραψε αυτή την ανάρτηση μία ημέρα μετά την ομιλία του για την επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και όπως χαρακτηριστικά γράφει: "Η σιγή του Βάν Ρομπέι για το θέμα της Τουρκίας είναι σημαντική και αξιοσημείωτη. Είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρέπει να αντιπροσωπεύει την πολιτική που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση".
Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για το πώς εξηγεί το γεγονός ότι ο Βαν Ρομπέι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Τουρκία και δεν έχει συναντηθεί ποτέ με Τούρκους αξιωματούχους, ο Μπιλτ απάντησε λέγοντας:
"Ελπίζω πως τέτοιες συναντήσεις βρίσκονται στην ατζέντα του".
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι γενικά η Σουηδία -και ειδικότερα ο Καρλ Μπιλτ- τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε το 2005, έχει μπλοκαριστεί σε 18 από τα 35 κεφάλαια που έχουν τεθεί.


Εμείς, άραγε, έχουμε κάποιον να γίνεται "λάβρος" για χάρη μας;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου