Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Σημαντικό βήμα στον ΟΗΕ, για την κατάργηση της θανατικής ποινής

Η επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενέκρινε σήμερα ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος κατά της θανατικής ποινής, το οποίο χαιρετίστηκε αμέσως από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Το κείμενο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 107 ψήφων υπέρ, έναντι 38 κατά και 36 αποχών. Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν ψήφισαν κατά.
Η πλειοψηφία εξασφάλισε δύο περισσότερες ψήφους απ΄ ό,τι σε μια παρόμοια ψηφοφορία το 2008 και οι αντίθετοι στο ψήφισμα οκτώ ψήφους λιγότερες. Η ψηφοφορία διήρκεσε τρεις ώρες. Το κείμενο προτάθηκε από 90 αντιπροσωπείες.

«Αυτό το τρίτο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης υπέρ ενός μορατόριουμ στις εκτελέσεις είναι ένα νέο κρίσιμο στάδιο στην εκστρατεία που αποσκοπεί να θέσει τέρμα στους προμελετημένους φόνους από το κράτος», υπογράμμισε ο Χοσέ Λουίς Ντίας, εκπρόσωπος στον ΟΗΕ της μη κυβερνητικής οργάνωσης, «Διεθνής Αμνηστία».
Οι ευρωπαϊκές χώρες άσκησαν έντονες πιέσεις για την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ενώ η Γενική Συνέλευση στο σύνολό της αναμένεται να εγκρίνει το κείμενο το Δεκέμβριο.
Σήμερα, 136 από τα 192 κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή με το νόμο ή στην πράξη, σύμφωνα με την Αμνηστία.
ΑΓΓΕΛΕΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου