Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Ο νέος εμπαιγμός των ψηφοφόρων

Toυ Σταμου Zουλα / stamoszoulas@gmail. com

Πιθανότατα η ωριμότητα που επέδειξαν οι ψηφοφόροι την περασμένη Κυριακή να επιβεβαιωθεί και να διευρυνθεί στον σημερινό β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με τον όρο δε ωριμότητα εννοούμε ότι τα δύο κόμματα εξουσίας έπεσαν στη χαμηλότερη εκλογική τους δύναμη κατά την 34ετία της μεταπολιτεύσεως και ότι το επίσης πρωτοφανές ποσοστό της αποχής, των λευκών και των ακύρων ψηφοδελτίων, καθήλωσε τα μικρότερα κόμματα στα συνήθη ποσοστά τους. Αν στον πρώτο γύρο ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) να επιβάλουν στους εκλογείς απατηλά διλήμματα, σήμερα επιχειρούν να τους εμπαίξουν. Ο κ. Παπανδρέου μάς καλεί να επιλέξουμε μόνον με αυτοδιοικητικά κριτήρια μεταξύ των υποψηφίων, ενώ το κόμμα του επιδιώκει συνεργασίες και με «αντιμνημονιακούς». Δηλαδή παραδέχεται έμπρακτα ότι -προ 8ημέρου και στην ίδια αναμέτρηση- προσπάθησε να μας εξαπατήσει, απειλώντας πρόωρες εκλογές. Ο κ. Σαμαράς διακηρύσσει πως εμμένει σθεναρώς στη θέση του για αντιμνημονιακή ψήφο, ταυτόχρονα όμως επιδίδεται σε αμοραλιστικές περιπτύξεις, με κάθε «προσφερόμενο» υποψήφιο, ανεχόμενος ακόμη και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό.
Π. χ., στην περιφέρεια Αττικής το ΠΑΣΟΚ πασχίζει αγωνιωδώς να επαναπροσηλυτίσει τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους του κ. Δημαρά, επικαλούμενο την «παραταξιακή τους συνείδηση». Σημειωτέον ότι η ίδια συνείδηση δεν πρέπει να θίγεται με την υποστήριξη του πασοκικού υποψηφίου κ. Σγουρού από τον κ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό της κ. Μπακογιάννη και μέχρι την περασμένη Κυριακή εμφανιζόταν ως ανεξάρτητος, προσέφυγε από τη Δευτέρα γονυκλινής στη Ρηγίλλης. Και ο μεγάθυμος κ. Σαμαράς τον έχρισε ξανά (έστω μόνον για σήμερα) ιππότη της Ν. Δ. Με ανάλογη μεγαλοψυχία ο αρχηγός της Ν. Δ. αναγνώρισε την ανάνηψη της «παραταξιακής συνείδησης» και του κ. Π. Μαντούβαλου. Ο τελευταίος, ο οποίος είχε διαγραφεί εξαιτίας ποινικών εκκρεμοτήτων του στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, «ανένηψε συνειδησιακά», όταν από ορκισμένος εχθρός του κ. Μιχαλολιάκου μεταβλήθηκε, διά μιας, σε ένθερμο υποστηρικτή του.
Θα αντιτείνουν, ίσως, ορισμένοι ότι τέτοια περιστατικά είναι συνήθη και συνάδοντα με την ποιότητα της πολιτικής μας ζωής. Υπάρχει, όμως, μια ουσιώδης διαφορά έναντι και του προσφάτου παρελθόντος. Οπως κατεδείχθη την περασμένη Κυριακή τέτοιες συμπεριφορές όχι μόνον δεν τις ανέχεται πλέον η πλειονότητα των ψηφοφόρων, αλλά και τις καταδικάζει απερίφραστα. Προφανώς οι εκλογείς προτάσσουν σήμερα τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Υπό την απειλή οικονομικής χρεοκοπίας και κοινωνικής διάλυσης, αξιώνουν από τους πολιτικούς να ξεφύγουν από τη μικροκομματική τους περιχαράκωση. Να αποβάλουν, δηλαδή, νοοτροπίες και συμπεριφορές, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τη σημερινή κατάντια της χώρας. Να κοιτάξουν κατά πρόσωπο τις ευθύνες και τα αίτια της κρίσης, αποδεχόμενοι και τη συνυπευθυνότητά τους για την αντιμετώπισή της.

Η νέα πραγματικότητα, η οποία διαγράφεται με την προϊούσα ωρίμανση των πολιτών και την εμμονή των πολιτικών σε αναχρονιστικές αντιλήψεις, είναι βέβαιον ότι τείνει στην πλήρη απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας. Ο πολιτικός αμοραλισμός και η φαυλότητα αντιμετωπίζονται ήδη από την πλειονότητα των εκλογέων με περιφρόνηση και αηδία. Οι μισοάδειες κάλπες της περασμένης Κυριακής πιθανότατα θα καταστούν, συν τω χρόνω, κενές περιεχομένου και σημασίας. Με ό, τι τούτο συνεπάγεται για τη λειτουργία της δημοκρατίας και την πορεία του τόπου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου