Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία της Θεσσαλονίκης, για το Πολυτεχνείο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα ειρηνικά η κεντρική πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διαδηλωτές ήταν περίπου δέκα χιλιάδες.

Η κεντρική πορεία, που πραγματοποιήθηκε από το ΣΦΕΑ και το φοιτητικό κίνημα, ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους.
Μία δεύτερη πορεία που διοργανώνεται από το συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων που τελούν υπό κατάληψη, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι προγραμματισμένη να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο. Εκεί, μαζί με πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία θα εκδώσουν κοινή απόφαση για κινητοποιήσεις (απεργίες και καταλήψεις) που θα κορυφωθούν εντός του μήνα.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα μείνει ανοιχτό, καθώς στις 18.00, πραγματοποιήθηκε η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, και στις 19.00, στην αίθουσα τελετών, η κεντρική εκδήλωση με θέμα «1973-2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα», με ομιλίες δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει, στις 21.00, συναυλία με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο.
Μικροένταση το πρωί
Νωρίτερα, στεφάνια στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατέθεσαν οι πρυτανικές αρχές των δύο πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, φοιτητικές και κομματικές νεολαίες, μαθητές, εργατικά και συνδικαλιστικά σωματεία, φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τιμώντας την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έντασης, όταν μέλη προσκείμενα στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά επιχείρησαν να εμποδίσουν φοιτητές προσκείμενους στην ΠΑΣΠ να καταθέσουν στεφάνι.
Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι η σημερινή νεολαία διεκδικεί και πάλι το αυτονόητο δικαίωμα στην παιδεία και την ευημερία, όπως αντίστοιχα διεκδικούσε η γενιά τού 1973. «Το δικαίωμα αυτό και σήμερα υπονομεύεται από την παγκοσμιοποιημένη προσπάθεια εμπορευματοποίησης των πάντων, υποχρεώνοντας τα νέα παιδιά να διεκδικούν και πάλι την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό», είπε.
Φίλοι και συναγωνιστές του Θωμά Βασιλειάδη, τίμησαν τη μνήμη και την προσφορά του στον αντιδικτατορικό αγώνα, καταθέτοντας λίγα λουλούδια μπροστά στην αναμνηστική πλακέτα, στο ισόγειο του κτιρίου της Πολυτεχνικής, και τηρώντας ενός λεπτού σιγή.
ΑΓΓΕΛΕΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου