Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Πόσα τσεπώνουν οι Δήμαρχοι;

Η σύνταξη... χορηγία σε δημάρχους και νομάρχες


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ / ΑΓΓΕΛΕΙΟΦΟΡΟΣ
Τι κι αν οι... κοινοί θνητοί πρέπει να συμπληρώσουν αρκετές δεκαετίες ασφάλισης για να βγουν στη σύνταξη; Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες την έχουν στο τσεπάκι τους, αρκεί να συμπληρώσουν δύο τετραετίες στο αξίωμά τους. Βέβαια, στη δική τους περίπτωση η σύνταξη βαφτίζεται «χορηγία», την οποία έχουν το δικαίωμα να πάρουν «για την προσφορά τους στα κοινά».

Η «δουλειά» του αιρετού αποδεικνύεται επικερδές επάγγελμα, κυρίως για όσους θέλουν να πετύχουν ένα μηνιαίο εισόδημα που ξεκινά από τα 1.500 ευρώ για ένα μικρό δήμο. Το μόνο που χρειάζεται για να πάρουν αυτήν τη χορηγία, αφού συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους, είναι να τους ψηφίσουν οι πολίτες για δύο τετραετίες.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει το κράτος για τις «αποστρατείες» των δημάρχων και των νομαρχών, οι οποίοι θα πάνε σπίτι τους μετά από αυτές τις εκλογές.

Εξοδα παράστασης

Από την 1η Ιανουαρίου 1998 για τον υπολογισμό της μηνιαίας χορηγίας των δημάρχων λαμβάνονται υπόψη τα έξοδα παράστασης που τους καταβάλλονται κατά το χρόνο της εξόδου τους από την υπηρεσία. Ετσι, οι δήμαρχοι που θα βγουν... στη σύνταξη από αυτές τις εκλογές θα πάρουν λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπαιρναν αν έβγαιναν στη σύνταξη στις προηγούμενες εκλογές.

Κι αυτό γιατί τα έξοδα παράστασης που ισχύουν σήμερα έχουν μειωθεί κατά πολύ μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού. Πριν από αυτό, οι πάσης φύσεως παροχές που χορηγούνταν στους αιρετούς φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 20%. Επειτα, όμως, από την εφαρμογή του φορολογικού, αυτές οι αποζημιώσεις – ή αλλιώς έξοδα παράστασης των αιρετών – φορολογούνται με συντελεστή 38% - 40%. Ετσι, ένας δήμαρχος δήμου που πραγματοποιεί τακτικά έσοδα άνω των 30 εκατ. ευρώ (όπως, για παράδειγμα, ο δήμαρχος Αθηναίων ή Θεσσαλονίκης) αποζημιώνεται ετησίως με περίπου 41.600 ευρώ, δηλαδή 3.400 ευρώ το μήνα.

Ακολούθως, ένας δήμαρχος δήμου μικρότερης εμβέλειας κι εσόδων, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Καλαμαριάς που αποζημιωνόταν ετησίως με 52.500 ευρώ μικτά και με τον προηγούμενο φορολογικό συντελεστή έπαιρνε μηνιαίως περίπου 3.700 ευρώ, σήμερα παίρνει περίπου 2.700 ευρώ.

Τα ποσά αυτά (και μάλιστα τα μικτά, όχι αυτά που προκύπτουν κατόπιν εκκαθάρισης) θεωρούνται η βάση του υπολογισμού της «χορηγίας» - σύνταξης.
Ετσι, δήμαρχος μεγάλου ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης που έχει πλέον αποστρατευτεί και κόντεψε να συμπληρώσει 12 χρόνια θητείας παίρνει περίπου 2.300 ευρώ μηνιαίως, μόνο που επειδή εξελέγη μετά το 1990 θα πρέπει να περιμένει να συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.
Αντίθετα, απόστρατος δήμαρχος ΟΤΑ της δυτικής Θεσσαλονίκης, που είναι πιο νέος από τον προηγούμενο, παίρνει ήδη σύνταξη, καθώς είχε εκλεγεί πριν από το 1990.
Ασυμβίβαστο
Οι αιρετοί εξασφαλίζουν με αυτόν τον τρόπο ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για... καλά γεράματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνταξιοδοτικά αυτά δικαιώματα μεταβιβάζονται μετά θάνατον και στις χήρες των δημάρχων και των νομαρχών.
Ωστόσο, όταν ο αιρετός παίρνει ήδη σύνταξη από το δημόσιο ταμείο, τότε θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των δύο συντάξεων. Ετσι, για παράδειγμα, εάν ένας δήμαρχος ή ένας νομάρχης παίρνει σύνταξη επειδή στο παρελθόν ήταν βουλευτής, τότε θα πρέπει κανονικά να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις επιθυμεί: τη βουλευτική ή την αυτοδιοικητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου