Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Πέφτει ο ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες

Μειώνει τον ΦΠΑ στις τουριστικές και ξενοδοχειακές υπηρεσίες από το 11% στο 6,5% η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον παραπαίοντα κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την εφαρμογή του μέτρου θα προβλέπει το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων που θα καταθέσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή.
Η κυβέρνηση έπειτα από αρκετό καιρό όπως φαίνεται τείνει ευήκοον ους στις δραματικές εκκλήσεις των φορέων του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι επανειλημμένως έχουν ζητήσει να μειωθεί η φορολογία.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν τη μείωση του ΦΠΑ ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ πολύ χαμηλότερους από αυτόν που εφαρμόζει η Ελλάδα (11%).

Για παράδειγμα, στη Γαλλία ο συντελεστής ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες είναι 5,5%, στην Πορτογαλία και την Κύπρο 5%, στην Ισπανία 7%, στην Τουρκία 8% και στη Γερμανία 7%.
Η μείωση των φόρων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες τής ανάπτυξης.
Η ύφεση το 2011 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 2,6% που εκτιμούσε αρχικά η κυβέρνηση, πιθανότατα να φτάσει και το 3%, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις από τον τουρισμό να είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την ελληνική οικονομία.

Δίνοντας ένα στίγμα της συμβολής που έχουν οι τουριστικές εισπράξεις στην αύξηση του ΑΕΠ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μία υστέρηση των εσόδων από τον τουρισμό της τάξεως του 10% μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1%.
Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό από τη στιγμή που η Ελλάδα αδυνατεί να βρει κάποιον ισχυρό παραγωγικό κλάδο για να κρατηθεί και να πάρει βαθιές ανάσες από την ύφεση. Η σπουδαιότητα των εσόδων από τον τουρισμό δεν περιορίζεται μόνο στο επίπεδο της συναλλαγματικής ενίσχυσης.
Συμβάλλει σημαντικά και στη μείωση της ανεργίας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καλύπτει το 10% της συνολικής απασχόλησης.

TO ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου