Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Όποιος θυμώνει γερνά γρήγορα

© Φωτογραφία: Βενέτα Νικόλοβα

"Η καθαρή καρδιά φαίνεται στο πρόσωπο και ομορφαίνει τον άνθρωπο", λέει ο λαός
 


Κείμενο: Αλμπένα Μπέζοφσκα

Για τους Βούλγαρους, όπως και για όλους τους λαούς του κόσμου, η υγεία είναι μια από τα μεγαλύτερα αγαθά. Στη βουλγαρική παράδοση οι περισσότερες, αν όχι όλες, γιορτές συνδέονται με δραστηριότητες που σκοπό τους έχουν να προσελκύσουν την υγεία και την αφθονία.


Το στόλισμα των γιορταστικών ψωμιών με πρασινάδα, τα τρόφιμα και τα τελετουργικά αντικείμενα, ο στολισμός των γιορταστικών ενδυμασιών, ο αγιασμός με τη φωτιά και το νερό - όλα αυτά έχουν αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στη σκέψη του ανθρώπου της σύγχρονης εποχής. Αυτό που παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι οι λαϊκές παροιμίες. Στην εκπομπή θα μάθετε για μερικές που έχουν σχέση με την καλοκαιρινή ισημερία και την γιορτή Ένιοβντεν, τη γιορτή του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Το βράδυ της παραμονής της γιορτής του Άγιου Ιωάννη του Βαπτιστή, ο ουρανός ανοίγει και ο ήλιος κατεβαίνει να λουστεί στα νερά, τα οποία γίνονται ιαματικά. Γνωστά, για τη μέρα αυτή, είναι τα έθιμα του μπάνιου στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα, του κυλίσματος στην πρωινή δροσιά και οι εκδρομές στα ποτάμια και τις πηγές. Σύμφωνα με την παράδοση, η επαφή με τα φυτά που δίνουν ζωή προφυλάσσει, θεραπεύει και δίνει δυνάμεις.
Ακόμα πιο δυνατή είναι η πίστη ότι αποφασιστική σημασία έχει η εσωτερική ειρήνη, η χρήση των σωστών λέξεων και σκέψεων και οι σωστές πράξεις. Φυσικά το καλύτερο απ’ όλα είναι να λέμε αλήθεια και να ζούμε τίμια. Αλλά αυτό έχει το τίμημά του, μια και "όποιος λέει αλήθεια, κοιμάται νηστικός", όπως λέει η παροιμία.

"Όταν κάποιος έχει καλή υγεία και καλές σκέψεις, τότε τα χρήματα του είναι περιττά", λέει μια άλλη λαϊκή σοφία. "Πλούσιος είναι αυτός που είναι υγιής", λέει η σύγχρονη παροιμία, εννοώντας τόσο τη φυσική, όσο και την πνευματική υγεία. Για το λόγο αυτό η καρδιά και το μυαλό πρέπει να είναι καθαρά. «Η καθαρή καρδιά φαίνεται στο πρόσωπο» και ομορφαίνει τον άνθρωπο, ενώ, σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, «όποιος θυμώνει ασχημαίνει και γερνά γρήγορα».

«Αν είναι άρρωστο το μυαλό είναι άρρωστο και το σώμα" και Τα λεφτά είναι καλά, αν είσαι γερός να τα ξοδέψεις". Αυτές οι δυο βουλγαρικές παροιμίες ταιριάζουν απόλυτα στη σύγχρονη εποχή, πράγμα που ισχύει και για μια άλλη πιο χαρούμενη και αισιόδοξη: "Την υγεία, τη ζωή και τον καλό καιρό κανείς δεν τα βαριέται". Μια άλλη λαϊκή σοφία μας λέει ότι "'Οποιος ζηλεύει την υγεία των άλλων δεν βλέπει καλό. Για να μπορεί κανείς να χαρεί την υγεία του πρέπει να μπορεί να χαίρεται την υγεία των άλλων". Αλλά και όσοι έχουν φίλους είναι υγιείς, μια και σύμφωνα με την παροιμία, "Ο καλύτερος γιατρός είναι ο πιστός φίλος".

Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης/BNR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου