Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Δρομολόγιο για ποδηλάτες στη γραμμή του Σιδηρούν παραπετάσματος θα περνά και από τη Βουλγαρία

© Φωτογραφία: ironcurtaintrail.eu


Κείμενο: Λίνα Ιβανόβα
Δρομολόγιο για ποδηλάτες μήκους 6800 χιλιόμετρων θα περνά από 22 χώρες από το πιο βόρειο σημείο της ευρωπαϊκής ηπείρου στις ακτές της Θάλασσας του Μπάρεντς έως τις Παρευξείνιες περιοχές της Βουλγαρίας. Μέχρι πριν 20 χρόνια ο ιδεολογικός διαχωρισμός μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και τα τείχη που ύψωνε έκαμνε αδύνατη την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων από δύο γειτονικές αλλά σε διαφορετικές συμμαχίες χώρες. Σήμερα αυτή η ανάμνηση για τον διαχωρισμό που υπήρχε κάποτε μετατρέπεται σε σύμβολο της ενωμένης Ευρώπης. Η γραμμή που χώριζε και γεωγραφικά δύο πολιτικά συστήματα θα μετατραπεί σε δρομολόγιο για οικολογικό, πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό στις παραμεθόριες περιοχές. Η λωρίδα του κάποτε Σιδηρούν παραπετάσματος συμπίπτει και με την έτσι ονομαζόμενη Ευρωπαϊκή πράσινη ζώνη. Ο συντονιστής της πράσινης ζώνης του Βουλγαρικού Ιδρύματος Βιολογικής Ποικιλομορφίας, Πέτκο Τσβετκόφ διαγράφει τα πλεονεκτήματα της επιλογής του μελλοντικό δρομολόγιου ποδηλασίας.


«Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής πράσινης ζώνης συμπίπτει με αυτό το δρομολόγιο ποδηλασίας και εμφανίζονται σαν μία κληρονομιά επάνω στη γραμμή του πρώην Σιδηρούν παραπέτασματος, λέει ο κ. Τσβετκόφ. Οι δυσπρόσιτες και λίγο γνωστές πριν περιοχές έχουν διαφυλάξει την μεγάλη βιολογική ποικιλομορφία τους και αποτελούν καλή βάση για την ανάπτυξη του σταθερού τουρισμού σε όλες τις περιοχές και δήμους από τους οποίους θα περνά το ποδηλατικό τουριστικό δρομολόγιο. Το βουλγαρικό τμήμα της Ευρωπαϊκής πράσινης ζώνης περιλαμβάνει τον Δυτικό Αιμο, τους όρους Οσογκόβο, Μπελάσιτσα, Σλαβιάνκα, Ροδόπη, Σακάρ και Στράντζα. Το Ίδρυμα μας πραγματοποιεί τρία σχέδια στην περιοχή του όρου Οσογκόβο, που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Συμβάλλουμε και στην ανάπτυξη δρομολογίων για ποδηλατικό τουρισμό, κλασικό τουρισμό και ράφτινγκ στην περιοχή της Κρέσνα και του όρου Μάλασεφσκα, προσθέτει ο κ. Τσβετκόφ. Υποστηρίζουμε και τη δραστηριότητα του Φυσικού πάρκου Μπελάσιτσα στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας , Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Για την προστασία του βουνού Στράντζα έχουμε κοινό πρόγραμμα στα σύνορα με την Τουρκία. Ο βασικός στόχος αυτών των προσπαθειών μας είναι η προστασία της φύσης και η υποβοήθηση της τοπικής και περιφερειακής σταθερής ανάπτυξης στις περιοχές του πρώην Σιδηρούν παραπετάσματος, που τώρα είναι γνωστό σαν Ευρωπαϊκή πράσινη ζώνη.»

Η πρόταση για το δρομολόγιο ποδηλασίας «Στη γραμμή του Σιδηρούν παραπετάσματος» είναι του ευρωβουλευτή Μάικαλ Κράμερ. Ο κ. Κράμερ προσπάθησε να κάνει δρομολόγιο που να περνά από ιστορικά σημεία, αλλά και από φυσικά τοπία που έχουν διατηρήσει απίθανη βιολογική ποικιλομορφία. Το πρώτο δρομολόγιο ποδηλασίας που έκανε ο Μάικαλ Κράμερ είχε μήκος 160 χιλιόμετρα και σ αυτό περιλαμβάνονταν μόνο η διαχωριστική ζώνη μεταξύ του Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου. Το 2005 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση του κ. Κράμερ για την καθιέρωση δρομολογίου ποδηλασίας «Στη γραμμή του Σιδηρούν παραπετάσματος» υπό αριθμό 13. Σύμφωνα με τον κ. Κράμερ με τον τρόπο αυτό γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί τουρισμός, επειδή η υποδομή για ποδηλασία δεν είναι ακριβή. Τα επιλεγμένα στο δρομολόγιο σημεία είναι κατάλληλα για ποδηλασία και αποφεύγουν τους δρόμους με μεγάλη κίνηση. Μπορούν να χρησιμοποιούνται και εναλλακτικά δρομολόγια. Ορισμένα από αυτά είναι ασφαλτόδρομοι, ενώ άλλα είναι τυπικά ορεινή δρόμοι. Βουλγαρικές οργανώσεις έχουν εκπονήσει μελέτη αξίας 110 χιλ. ευρώ , στην οποία προβλέπονται και δραστηριότητας με τις οποίες μπορεί να ελεγχθεί ο βαθμός στον οποίο το τμήμα που περνά από τη χώρα μας ανταποκρίνεται στα απαιτούμενα κριτήρια.

Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα

BNR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου