Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Μωρίας εγκώμιον!

Το 1509, ο κορυφαίος Ολλανδός ουμανιστής Ερασμος, γνωστός για την ελληνομάθειά του (εξέδωσε το 1519 στα ελληνικά την Καινή Διαθήκη), αφύπνιζε από τη μεσαιωνική ιεροεξεταστική νάρκη ολόκληρη την Ευρώπη με το «Μωρίας εγκώμιον» - Encomium Morias, ή Laus Stupiditatis.
Στο ανεπανάληπτο αυτό έργο του ο Ερασμος, με ένα ανελέητο σαρκασμό και χιούμορ καταγγέλλει τη θεομπαιχτική αγυρτεία και πονηριά, την πολλαπλή ημιμάθεια και αμάθεια και στενοκεφαλιά. Και μαζί με τον Λούθηρο άνοιξαν το δρόμο της Μεταρρύθμισης ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες.
Εξακόσια χρόνια αργότερα το «Μωρίας Εγκώμιον» επανακτά την επικαιρότητά του με τα αμέτρητα ασυνάρτητα και γκροτέσκα τηλεοπτικά δρώμενα, που εντάσσονται σε ένα συμπτωματικό και προσχεδιασμένο πρόγραμμα μαζικής αποβλάκωσης. Οι μανιακοί του τηλεοπτικού ζάπινγκ -μεταξύ αυτών και ο γράφων- στην απελπισμένη τους προσπάθεια να κοσκινίσουν ελάχιστα ψήγματα χρυσού στο βούρκο του τηλεοπτικού Ελντοράντο, αναγκαστικά πέφτουν στο τουρκικό σίριαλ «Κισμέτ».
Εδώ πια μιλάμε για το πιο πονηρό πρόγραμμα αποχαύνωσης. Και λέμε πονηρό, γιατί τα περισσότερα «επεισόδια» είναι γυρισμένα και μονταρισμένα με τους κανόνες της μοντέρνας ψηφιακής, ηλεκτρονικής τεχνολογίας, που κάνουν τον τηλεθεατή να εντυπωσιάζεται από τη χρωματική λάμψη και διαύγεια μιας εικόνας, πίσω από την οποία επιμελώς κρύβεται το αληθινό πρόσωπο μιας κοινωνίας που στενάζει.
Zoom out (από κάτω προς τα άνω), σμίκρυνση της Κωνσταντινούπολης με τη γέφυρα του Κεράτιου κόλπου και κάποιους μέτριους ουρανοξύστες, έτσι ώστε να χάνονται στα νυχτερινά αλλά και τα πρωινά πλάνα οι φτωχομαχαλάδες και οι λαϊκές αγορές, όπου πουλάνε ως... επιδόρπιο με το ζύγι στην πλέμπα το φτηνό «τσιμένι», δηλαδή το συντηρητικό με την οσμή του σκόρδου, που περιβάλλει τον ακριβό παστουρμά.
Και zoom in, δηλαδή μεγέθυνση των πλάνων με τις λιμουζίνες, τις κουρσάρες και τους οσφυοκάμπτες σωματοφύλακες-οδηγούς της τουρκικής παλαιάς και νέας πλουτοκρατίας. Η ίδια μεγέθυνση στα πλάνα με την άλλοτε υποφερτή και άλλοτε κιτς νεοπλουτική διακόσμηση στα σπίτια και τις μεζονέτες σε ψευδοφαναριώτικο αρχιτεκτονικό στυλ. Η ίδια ανάδειξη του ακριβοπληρωμένου μικροαστισμού και με τις αμέτρητες υπηρέτριες, που ενδημούν ως «εσωτερικές» σε όλα τα σπίτια! Αμάν πια βρε αρκαντάς, πώς να μην μπείτε, με αυτά τα προσόντα, με τα τσαρούχια στις Βρυξέλλες!..
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=228551

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου