Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Δεν αναμένεται μαζική επιστροφή Βουλγάρων μεταναστών έως ότου ξεπεραστεί η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ της Βουλγαρίας και δυτικών χωρών

Κείμενο: Τατιάνα Ομπρέτενοβα

Σύμφωνα με τα βασικά πορίσματα της έρευνας του Ινστιτούτου "Ανοιχτή Κοινωνία" για τις τάσεις μετανάστευσης, προς το παρόν δεν παρατηρείται επιστροφή των Βουλγάρων μεταναστών στη χώρα λόγο της κρίσης. Περισσότεροι μάλιστα είναι αυτοί που εγκαταλείπουν την χώρα και όχι αυτοί που έρχονται στη Βουλγαρία. Το ζήτημα όμως είναι πολύ επίκαιρο και ιδιαίτερης σημασίας στα συμφραζόμενα της επικείμενη ένταξης της Βουλγαρίας στο χώρο του Σένγκεν που αναμένεται να γίνει την άνοιξη του 2011.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία περίπου 3,5 εκατομμύρια Βούλγαροι μένουν στην αλλοδαπή. Οι περισσότεροι είναι στην Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα, ισχυρίζεται η κ. Ζβέζντα Βανκόβα, μία από τις συντάκτες της έρευνας. Η μετανάστευση από τη Βουλγαρία προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες συνεχίζεται. Και η τάση αυτή διατηρείται, έστω και όχι με τον ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.
Ποια είναι η εξήγηση της κ. Βανκόβα που βασίζεται και σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας;

"Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις αμοιβές στις χώρες πιο παλιά μέλη της ΕΕ και στη Βουλγαρία. Προς το παρόν οι αμοιβές στις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερες από τις αμοιβές στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό θα παραμείνει ο βασικός παράγοντας για την μετανάστευση των Βουλγάρων. Οι μεγάλες επιφυλάξεις και οι φόβοι ότι η κρίση θα οδηγήσει στην επιστροφή πολλών μεταναστών που έχουν μείνει άνεργοι δεν δικαιολογήθηκαν. Προφανώς οι πληγμένοι από την κρίση μετανάστες προτιμούν προς το παρόν να μείνουν στις χώρες παραμονής τους επειδή δεν βλέπουν καλύτερες προοπτικές στη Βουλγαρία".
Τα πορίσματα της έρευνας είναι κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να αναμένεται μαζική επιστροφή των Βουλγάρων μεταναστών στη χώρα έως ότου ξεπεραστεί αυτή η διαφορά στις αμοιβές και δεν βελτιωθεί η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών στη Βουλγαρία. Ο μοναδικός τρόπος περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των μεταναστών, να θέλουν να ζούν και εργάζονται στη Βουλγαρία είναι η υλοποίηση εκείνων των μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλουν αυτό να γίνει πραγματικότητα.
Παρατηρείται και άλλη ενδιαφέρουσα τάση. Και συνδέεται κυρίως με τα χρηματικά εμβάσματα από το εξωτερικό, δηλαδή τα ποσά που οι μετανάστες στέλνουν στις οικογένειες τους στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με την κ. Βανκόβα οι αριθμοί είναι αρκετά ενδεικτικοί.
"Για το περασμένο έτος τα χρήματα ανέρχονται συνολικά σε 1 δις. και 200 εκ. ευρώ που είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό", τονίζει η κ. Βανκόβα. "Το αποτέλεσμα της κρίσης στις εμβάσματα αποτελεί μόνο μία ασήμαντη πτώση κατά 15%. Κάτι άλλο επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι ότι συνολικά τα χρηματικά εμβάσματα των Βουλγάρων μεταναστών στην περίοδο κρίσης είναι περισσότερα από όλα τα αξιοποιημένα από την Βουλγαρία ευρωπαϊκά κονδύλια το 2009. Αυτό καθιστά τα χρήματα που στέλνουν οι μετανάστες στη χώρα σαν σημαντικό παράγοντα για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και ασφάλεια των νοικοκυριών στη Βουλγαρία στις συνθήκες κρίσης. Από την άποψη αυτή τα εμβάσματα των μεταναστών αποτελούν και έναν μηχανισμό αντιστάθμισης. Από μακροπρόθεσμη άποψη όμως δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς για τη Βουλγαρία τομείς σαν την υγειονομική περίθαλψη, την παιδεία κ.α. και τα αποτελέσματα τους".
Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα
BNR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου