Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Μόσχα: Άνοιξαν οι πόρτες του σπιτιού του Στάλιν

Το σπίτι του Ιωσήφ Στάλιν στη Μόσχα άνοιξαν 57 χρόνια μετά το θάνατο του οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Η «ντάτσα» (το καλοκαιρινό σπίτι) του Στάλιν περιλαμβάνει ένα καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 1942, όπως δήλωσε ο ιστορικός Σεργκέι Ντεβγιάτοφ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSO) σε επιλεγμένη ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων που περιηγήθηκαν στο σπίτι.

Αντίθετα με τους δημοφιλείς αστικούς μύθους που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, στο σπίτι το Στάλιν δεν υπάρχει γραμμή του μετρό, αλλά ούτε και τούνελ που να το ενώνει με το Κρεμλίνο, πρόσθεσε ο Ντεβγιάτοφ. Οι δημοσιογράφοι που περιηγήθηκαν στο σπίτι, που βρίσκεται σε ένα μεγάλο δάσος σε απόσταση 12 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Κρεμλίνο, χαρακτήρισαν τα έπιπλα ως όχι και ιδιαίτερα πολυτελή.
Αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν τα πολυάριθμα δώρα που είχε λάβει ο Στάλιν από τον Κινέζο ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ. Παρατήρησαν επίσης ότι ο Στάλιν είχε διακοσμήσει τους τοίχους της ντάτσας με φωτογραφίες από σοβιετικά περιοδικά τις οποίες είχε μεγεθύνει, όμως απέφευγε να βάζει πορτρέτα του εαυτού του. Αν και η «ντάτσα» άνοιξε επισήμως δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια να ανοίξει για το κοινό, επεσήμανε ο Βίκτορ Ταράσοφ, υποδιευθυντής της FSO. «Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα γι' αυτό», δήλωσε χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. ΑΓΓΕΛΕΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου