Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

άλλος ένας στο λάκκο με τα φίδια!

Ως «ξεπούλημα και όχι διάσωση» καταδικάστηκε χθες από την αντιπολίτευση και τον Τύπο της Ιρλανδίας το πακέτο διάσωσης της χώρας, παρά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ ότι με το πρόγραμμα των 85 δισ. ευρώ «η φωτιά έσβησε»...

«Είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο, δεν πρόκειται για επιδέσμους πρώτης βοήθειας», τόνισε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για την επιτυχία του.

Δεν ήταν όμως ίδια η υποδοχή στο εσωτερικό της χώρας, με τον εκπρόσωπο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Φάιν Γκέιλ, Λίο Βαραντκάρ, να τονίζει ότι το επιτόκιο των δανείων που πήρε η χώρα του και το οποίο ορίστηκε στο 5,8% «θα έπρεπε να είναι το επιτόκιο του ΔΝΤ. Μας ξεπούλησαν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη». Η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος, Τζόαν Μπάρτον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απογοήτευσε τον ιρλανδικό λαό ενώ ο γ. γ. του Ιρλανδικού Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων (ICTU), Ντέιβιντ Μπεγκ, χαρακτήρισε «τιμωρητικό» το επιτόκιο.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ιρλανδία, Ατζάι Τσόπρα, απέρριψε ωστόσο τις επικρίσεις λέγοντας ότι οι όροι του πακέτου είναι καλύτεροι από αυτούς που θα μπορούσε να βρει η Ιρλανδία στις παγκόσμιες αγορές.
Υπερβολικά απαιτητικό και επώδυνο χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο ιρλανδικός Τύπος. «Στον υπόνομο. Πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Το εθνικό γουρουνάκι (κουμπαράς) αδειάζει» κατήγγειλε η «Irish Daily Mail». «Το σχέδιο μας καταδικάζει για πολλές γενιές σε ένα τρομακτικό χρέος», έγραψε η «Irish Sun». «Η Ιρλανδία παράλυτη από τους τόκους των 10 δισ. ετησίως» ήταν ο τίτλος της «Irish Examiner».

Κατερίνα Κοσμά   http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=44242949

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου